Fajnový domácí vláčný dort: Tento 50-letý recept mám od své babičky a nelze vynachválit!

Moje babička byla neskutečná pekařka. Jako dítě si pamatuji na mnoho koláčů, ovšem až teď, když zemřela, dostali jsme se s mámou při vyklízení jejích věcí k sešitu, kde si psala recepty na sladkosti. A našli jsme hotový poklad, protože nejlepší „nedělní“ zákusek, jaký si od babičky pamatuji, byl vláčný čokoládový dort.

Reklama

[hana-code-insert name=’google‘ /]Rozhodla jsem se, že se s receptem na tento dokonalý koláč s Vámi podělím. I když babička byla skvělá pekařka i kuchařka, tento recept není vůbec složitý. Netrvá dlouho a výsledek můžete servírovat, jak pro návštěvu, tak na rodinných oslavách, či v neděli po obědě pro rodinu. Zaručeně se budou všichni oblizovat.

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 3/4 šálku kakaa (ideálně na pečení, ale může být i obyčejné)
  • 2 šálky cukru
  • 1 šálek oleje
  • 1 šálek uvařené kávy
  • 1 šálek mléka
  • 2 větší vejce
  • 1 lžičku vanilkového aroma

Na ledovou mléčnou nádivku:

Reklama
  • 1 šálek mléka
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1/2 šálku změklého másla
  • 1/2 šálku ztuženého tuku
  • 1 hrnek cukru
  • 1 čajovou lžičku vanilkového aroma

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?

Troubu si předehřejeme na 220 stupňů. Do misky si dáme všechny suché přísady a dobře promícháme. Potom přidáváme olej, kávu a mléko. Vše spolu mícháme při střední rychlosti cca 1 minutu. Ke smíchané hmotě přidáme vejce a vanilkové aroma a mícháme ještě přibližně 2 minuty.

Těsto pečeme přibližně 23-30 minut, ale vše záleží na Vaší troubě, moje peče dost rychle a intenzivně. Těsto si pro jistotu kontrolujte a pokud se Vám bude zdát, že je stále nedopečené, zkuste přidat teplotu.

Když je těsto upečené, necháme ho 10 minut vychladit a prořízneme, aby nám zůstaly dvě kulaté části. Mezitím si připravíme ledovou mléčnou nádivku. V hrnci vařte mléko a mouku dokud nezhoustne.

Dokud se nám hustá směs chladí, v misce si smícháme změklé máslo, ztužený tuk, cukr a vanilkové aroma. Přidejte do vychlazené mléčné směsi a míchejte ještě 10 minut. Pak nádivku natřete mezi těsto a po celém dortu.

Vynikající zákusek je hotový! Přejeme dobrou chuť!

Reklama