Recept na kyselé zavařené okurky bez octa se v naší rodině tradují už roky! Lepší jsem nikdy nejedla!

 

Některé recepty putují z ruky do ruky. Tradují se z rodiny do rodiny a tímto způsobem přecházejí i z rodných zemí do sousedních. Domácí okurky jsou jedním z nich. Každá hospodyně má vlastní recept, ale ráda ho posune sousedce, kamarádce či sestře a ta jí na oplátku dá vyzkoušet ten svůj. Takto se k nám dostal i recept na nakládané okurky. Nebudete věřit, co jíte. Jsou prostě fantastické!

Reklama

Co budete potřebovat

  • 1 kg okurek
  • 2 PL soli
  • 1 l vody
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 menší petržel
  • 1 chilli papričku
  • 1 stonek čerstvé bazalky
  • 1 stonek kopru
  • špetku sušeného chilli
  • 2 libovolné kousky celeru
  • 4-5 rybízových listů
  • 2 listy kopřivy

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

Do hrnce dejte sevřít vodu, přidejte celou petržel a bobkové listy. Vodu přiveďte do varu. Nechte vychladit. Pokud nechcete použít petržel, nemusíte vařit nic. Jednoduše zalijte bobkový list vodou a vlijte do sklenice k okurkám.

Okurky omyjte, umístěte do mísy, ve které je nasolte. Nechte nasolené okurky odstát a mezitím si připravte všechno zelené. Nařežte si byliny na menší kousky, pokud možno, dávejte okurky do velkého poháru, nemusíte je řezat. Přidejte je k okurkám a protlačte česnek. Celer si nakrájejte na tenké plátky a přidejte k zelenině. Přidejte chilli a celou zeleninovou směs poprašte trochou pikantního koření. Pokud chcete, aby se chutě pořádně spojily a okurky byly voňavé, nechte je při pokojové teplotě zakryté a zalité vodou 1 den.

Potom je jednoduše napěchujte do sklenic, zalijte slanou vodou, v níž se lúhovali a uzavřete. Jsou vynikající jako salát, ale i jako příloha, protože nejsou kyselé. Rozhodně nejlepší jsou však s grilovaným masem.

Přejeme dobrou chuť!

Reklama