Jogurt vždycky byl a stále je velmi oblíbeným a výživným jídlem snad v každé domácnosti. Mnoho lidí jím začíná nebo končí svůj den. Jogurt s ovocem, ovesnými vločkami či medem dodá Vašemu tělu dostatek síly a energie. Je to pro tělo skvělý začátek do celého dne.
Jogurt si můžete dopřát kdykoliv během dne. Tušili jste, že má mnohem více využití než jen jako jídlo? Jogurt je ohromně praktický a jistě si některou verzi jeho využití oblíbíte!
1. Jogurt zjemňuje maso
Tvrdé maso je například jehněčí. Takové maso si zvykne být tvrdé, ale jogurtová marináda mu dokáže úžasně zjemnit a dodat lahodnou chuť. Nejlepší je použít polotučný ale může být i plnotučný jogurt, kde nejsou přidány žádné zbytečné látky, které obvykle nahrazují tuk.
2. Je také skvělý na popáleniny
Při popálení většina z nás utíká do koupelny pod vodu či saháme po něčem ledovým, aby se popálené místo uklidnilo. Málokdo však ví, že na popáleniny pomáhá jogurt! Stačí jím potřít a nechat účinkovat přibližně deset minut.
3. kvasí zeleninu
V jogurtu se vyskytuje „lactobacillus“ bakterie, které produkují kyselinu mléčnou.
Jakoukoliv zeleninu můžeme uchovat tak, že ji naložíme do čisté, vzduchotěsné nádoby,
posypeme nejodizovanou solí a zalijeme destilovanou vodou. Pro zahájení kvašení přidáme syrovátka (to vodové, co vidíme většinou na povrchu jogurtů. Nejlepší použít plnotučný jogurt.)
4. Výroba sýra
Z jogurtu můžeme vyrobit skvělý smetanový sýr! Stačí, když plnotučný jogurt nalijeme do síta, pod které dáme nějakou látku nebo plátno. Umístíme nad mísu a necháme v chladničce jogurt odtékat přes noc, dokud není jeho konzistence taková, jaká nám vyhovuje.
5. Zjemňuje ruce
Na zvláčnění a hydratování rukou používáme různé krémy, které obsahují kyselinu mléčnou. Samozřejmě, tuto obsahuje i jogurt, a tak je skvělým a finančně nenáročným hydratačním produktem! Stačí aplikovat stejně jako krém.