Voda z vodovodu je plná chloru, případně vodárny stále více oblíbené desinfekčního přípravku chloraminu. Voda, kterou pijeme, by neměla obsahovat více než 0.3 mg chlóru na jeden litr. Bohužel, častěji je toto množství ve vodě nad limitem, než pod ním.
Bylo by proto dobré si svoji vodu otestovat. Dá se to udělat jednoduše pomocí testovacích proužků, které zjišťují obsah chlóru.
Rizika dlouhodobé konzumace chloru ve vodě
Chlor a hlavně jeho vedlejší produkty (DBPs) mají při dlouhodobém užívání několik závažných rizik.
Mohou vést k následujícím onemocněním:
- rakovina močového měchýře
- zvýšení krevního cholesterolu
- astma
- alergie
- kožní problémy
- poškození zraku
- potíže s dýcháním
Největší problém chlorované vody
Největším a zřejmě i nejrozšířenějším problémem dlouhodobé konzumace chloru je vznik osteoporózy. Není však za ni odpovědný přímo chlor, proto se jako příčina zcela přehlíží.
Jde o to, že chlór vytěsňuje jód a tím poškozuje štítnou žlázu, včetně jejího vlivu na metabolismus vápníku.
Tělo tak po čase nedokáže správně zpracovávat tento pro kosti důležitý minerál a následně dochází k osteoporóze.
Jak odstranit chlor z vody
1. převařené vody
Tento způsob zřejmě zná téměř každý. Co však ví jen málokdo je, že vodu nestačí jen převařit. Musí vřít až 15 minut, aby se z ní dostal ven všechen chlór.
2. Přefiltrování vody
Chlor z vody dokáží odstranit i některé vodní filtry. Při jejich koupi se však ujistěte, že zachycují i chlór, protože mnohé běžné filtry odstraňují jen hrubé nečistoty, některé těžké kovy a spóry bakterií. Filtrovat vodu z vodovodu byste měli raději vždy, protože kromě chloru může obsahovat i další škodlivé látky.
3. Doba odstavení vody
Odstátí vody, jako způsobu k odstranění chlóru, jste také už zřejmě slyšeli.
Vodu ale třeba nechat odstát 2 až 3 dny, ne pár minut, jak se to mnozí domnívají.
Běžnou zakalenosť vody po jejím napuštění do sklenice nezpůsobuje chlor, ale maličké bublinky vzduchu.
4. Citronová šťáva obsahující vitamín C
Nejlepší způsob jak odstranit chlor z vody je za použití citrónové šťávy. Ta totiž obsahuje vitamin C, který s chlorem chemicky zreaguje.
Po zreagování zůstane ve vodě jen zanedbatelné množství kyseliny chlorovodíkové (HCl), která je neškodná, neboť se nachází také v našem žaludku. Pro odstranění 0.1 mg chloru v 3 dcl sklenici budete potřebovat 0,25 mg vitamínu C (kyseliny askorbové).
Toto množství se nachází v přibližně 0,5 ml citronové šťávy, tedy v asi 10 kapkách.
Klidně si je ale můžete nakapat i víc, vždyť citron je přece zdravý!