Nadýchané kakaové kostky připravené z kefírového mléka jsou bezkonkurenčně nejrychlejším receptem na zákusek. Kdykoliv, když dostanete chuť na sladké nebo Vás překvapí neohlášená návštěva, připravte tuto „bleskovku“ a chvály na Vaši kuchyni se budou jen tak sypat. Zákusek, který většina z nás zná jako typický pamlsek od babičky připravíte i bez mixéru, jednoduchým smícháním surovin. Není nic lehčího a zároveň chutnějšího, než skvělé kefírové kostky, které si připravíte podle následujícího postupu.
Už po prvním soustu Vás překvapí nadýchané těsto, jemňoučké jako pavučinka. Tento bleskový zákusek je nesmírně vláčný, a to i přesto, že ho připravíte bez krému nebo polevy. Tento recept vyvážíte zlatem a proto si ho pečlivě uschovejte. Kefírové těsto se skvěle hodí i pro přípravu korpusu na dort nebo jako základ různých zákusků s džemem, ovocem, čokoládou, či krémem. Sám o sobě je však tento kakaový zákusek vynikající, proto zmizí ještě teplý z plechu dříve, než se nadějete.
Budeme potřebovat:
- 200 g polohrubé mouky
- 180 g práškového cukru
- 1 čajovou lžičku jedlé sody
- 100 ml slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 250 ml kefíru
- 25 g kakaa
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
Ve větší míse si nejprve smícháme všechny suché suroviny: mouku, moučkový cukr, jedlou sodu a kakao. Po důkladném smíchání ingrediencí k nim přidáme vejce, kefírové mléko a slunečnicový olej. Znovu dobře promícháme a bleskové těsto na zákusek je hotové!
Připravíme si formu, ve které budeme zákusek péct. Formu nebo plech vymažeme máslem, případně použijeme pečící papír. Připravené těsto vylijeme do formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut.
Po půl hodině můžeme špejlí zkontrolovat, zda je těsto dostatečně upečené. Posypeme práškovým cukrem a krájíme na kostky.
Dobrou chuť!