Domácí plněné slané koláčky: Vonějí a chutnají jako z pekárny a za recept vděčím mé babičce!

 

Tradiční koláč Samsa je vyráběn ze speciálního těsta a pečený pomocí speciální technologie. V tom nejideálnějším případě se peče na kachlových kamnech na dřevo, ale připravit si ho jako originál můžete i u Vás doma v troubě.

Reklama

Budete potřebovat:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 ml vody
  • 200 g másla (nebo tuku, klidně is škvarky)
  • 1,5 lžičky soli
  • 500 g libového masa (nejlépe jehněčího, může být i vepřové či hovězí)
  • 3 cibule
  • pepř podle chuti
  • bylinky dle chuti
  • trochu škrobu
  • 2 PL slunečnicového oleje
  • 1 PL sezamu

Jak na to?

Do hluboké misky si vylijte vodu a přidejte sůl. Nechte sůl rozpustit a pak pomalu přisypávejte mouku. Nezapomínejte vodu stále míchat. Konzistence by neměla být příliš tuhá ani tekutá. Těsto musí být měkké a tvárné.

Reklama

[hana-code-insert name=’google‘ /]50g másla nebo tuku rozpusťte na ohni (pokud máte i škvarky, ty odstraňte) a mast vlijte do těsta. Nyní těsto důkladně prohněťte. Potom ho rozdělte na 3 části, srolujte do bochníků a nechte odstát v lednici přibližně 40 minut, dokud máslo v těstě trochu neztuhne.

Mezitím si připravte náplň. Zbylé máslo nebo tuk si dejte do misky, přidejte trochu škrobu, soli, pepře a bylinek. Na závěr přidejte na drobno nasekanou cibulku a maso nakrájené na tenké proužky, a pořádně vše promíchejte.

Na desce si na tenko rozválejte první část těsta. Dříve, než začnete válet druhé těsto, potřete si vyválené těsto rozdělaným škrobem. Na něj dejte další část vyváleného těsta a na něj poslední část. Tři těsta umístěny jedno na druhém srolujte do těsné role. Měl by Vám vzniknout válec. Z něho krájejte kolečka tlusté přibližně 1,5 cm. Dejte je všechny na 20 minut do mrazáku, aby se olej v nich zcela zmrazil.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Pak je vyjměte a vyválejte na tenčí placky. Do středu každé placky dejte polévkovou lžíci masové nádivky a zabalte ji do těsta tak, jak vidíte na obrázku. Na závěr je posypte sezamem.

Koláče dejte na vymazaný plech a pečte ve vyhřáté troubě při 200-220 stupních přibližně půlhodinu.

Přejeme dobrou chuť!

Reklama