Těšíte se na léto a na sběr borůvek? Tak právě pro Vás je recept na domácí borůvkový koláč!

 

Borůvkový koláč je vždy vynikající sezónní nápad. Namísto borůvek můžete použít jakékoliv bobuloviny, ať už maliny, rybíz, nebo dokonce i třešně, či višně. Vraťte se k chutím z dětství a připravte si lahodný pamlsek, jemuž neodolá nikdo. Tento koláč má původ v originální francouzské receptuře.

Reklama

Co budete potřebovat

  • 220g pšeničné mouky
  • 170 g moučkového cukru
  • 130 g másla
  • 2 vejce
  • 500 g borůvek (nebo jiného ovoce)
  • 1 PL vanilkového cukru
  • 1 lžičku sody
  • 1 PL octa
  • špetku soli

Jak na to?

Ovoce si omyjte a odstraňte případné drobnosti (pecky, zrníčka, pokud Vám překážejí). Oddělte žloutky od bílků. Bílky si na chvíli odložte stranou, rozpusťte si máslo.

V misce si smíchejte vlažné rozpuštěné máslo se 120 g cukru. Přidejte špetku soli, ocet a jedlou sodu. Vymíchejte a potom pomalu přisypávejte mouku. Nyní vymíchejte těsto, které musí být ve finální fázi měkké, ale zároveň pevné a tvarovatelné.

Těsto zabalte do potravinové fólie a odložte do mrazáku na 10-15 minut. Mezitím si připravte borůvkovou náplň.

Reklama

Ovoce si promíchejte, přidejte zbylý cukr a vanilkový cukr. Bílky si vymíchejte do tuhé pěny a pak je smíchejte s ovocem. Ovoce si můžete připravit i tepelně, aby pustilo šťávu, ale před smícháním s bílky musí být směs zcela studená.[hana-code-insert name=’google‘ /]

Dortovou formu si vyložte pečícím papírem a těsto vyformujte i po okrajích. Při okrajích ho stačí protáhnout do výšky 3 cm.

Směs vylijte do formy s těstem a posypte ještě trochou hnědého cukru. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na cca 25 minut. Koláč podávejte vlažný a můžete přidat trochu domácí šlehačky.

Přejeme dobrou chuť!

Reklama