Borůvkový koláč je vždy vynikající sezónní nápad. Namísto borůvek můžete použít jakékoliv bobuloviny, ať už maliny, rybíz, nebo dokonce i třešně, či višně. Vraťte se k chutím z dětství a připravte si lahodný pamlsek, jemuž neodolá nikdo. Tento koláč má původ v originální francouzské receptuře.
Co budete potřebovat
- 220g pšeničné mouky
- 170 g moučkového cukru
- 130 g másla
- 2 vejce
- 500 g borůvek (nebo jiného ovoce)
- 1 PL vanilkového cukru
- 1 lžičku sody
- 1 PL octa
- špetku soli
Jak na to?
Ovoce si omyjte a odstraňte případné drobnosti (pecky, zrníčka, pokud Vám překážejí). Oddělte žloutky od bílků. Bílky si na chvíli odložte stranou, rozpusťte si máslo.
V misce si smíchejte vlažné rozpuštěné máslo se 120 g cukru. Přidejte špetku soli, ocet a jedlou sodu. Vymíchejte a potom pomalu přisypávejte mouku. Nyní vymíchejte těsto, které musí být ve finální fázi měkké, ale zároveň pevné a tvarovatelné.
Těsto zabalte do potravinové fólie a odložte do mrazáku na 10-15 minut. Mezitím si připravte borůvkovou náplň.
Ovoce si promíchejte, přidejte zbylý cukr a vanilkový cukr. Bílky si vymíchejte do tuhé pěny a pak je smíchejte s ovocem. Ovoce si můžete připravit i tepelně, aby pustilo šťávu, ale před smícháním s bílky musí být směs zcela studená.[hana-code-insert name=’google‘ /]
Dortovou formu si vyložte pečícím papírem a těsto vyformujte i po okrajích. Při okrajích ho stačí protáhnout do výšky 3 cm.
Směs vylijte do formy s těstem a posypte ještě trochou hnědého cukru. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na cca 25 minut. Koláč podávejte vlažný a můžete přidat trochu domácí šlehačky.
Přejeme dobrou chuť!