Domácí slanina
Suroviny:
- Několik pásů hřbetního sádla s kůží
- 100 g hrubozrnné soli bez jódu (na jeden kilogram sádla)
- 100 g soli na litr vody
- Sušená sladká paprika
- Sušená paprika ( pro gurmány může být pálivá)
Postup:
Reklama
- Pásy sádla se obalí v soli a umístí do nádoby v chladu po dobu 3-4 dní. Poté se sádlo přehází a zalije chladnou osolenou vodou tak, aby bylo ponořené, a nádoba se zatíží.
- Pravidelně se kontroluje stav sádla každých 3-4 dní, aby se zjistilo, zda se neobjevuje plíseň nebo nepříjemný zápach, ale již se s ním neprovádí žádné úpravy.
- Po zhruba 20 dnech se pásy sádla vyjmou, opláchnou se studenou vodou a v kůži se vytvoří otvory pro zavěšení na háčky nebo provázky, a nechají se okapat.
- Následně se rozhodne, kolik pruhů zůstane „přírodních“ a kolik se obalí v paprice.
- Před vložením do udírny se musí udírna dobře vyhřát, přičemž teplota se nesmí překročit nad 30-35 °C! Udí se podle tloušťky sádla – pokud jde o paprikové sádlo, teplota nesmí přesáhnout 60 °C.
- Udí se dřevem podle vlastní preference a doba uzení závisí na tloušťce sádla.
- VAROVÁNÍ! Během procesu uzení nesmí sádlo kapat, což by znamenalo, že je na vyšší teplotě, než je nutné pro proces uzení.
Reklama