Zemřela veslařská legenda: České veslování smutní po úmrtí Zdeňka Pecky (†69)! Držitel dvou medailí z olympiád.

Ve věku 69 let zemřel po dlouhé nemoci bývalý veslař Zdeněk Pecka, který se stal legendou českého veslování. Pecka byl dvojnásobným olympijským medailistou a vicemistrem světa. Tento talentovaný sportovec se později stal také úspěšným trenérem a vedl skifaře Václava Chalupu k mnoha vítězstvím.

Raná kariéra a úspěchy

Zdeněk Pecka se narodil v Litoměřicích a již v mládí projevil svůj talent pro veslování. Ve věku 20 let se poprvé dostal do československé reprezentace a začal závodit na mezinárodní úrovni. V letech 1974 až 1978 byl členem párové čtyřky, která dosáhla skvělých výsledků. Na mistrovství světa získali dvakrát stříbrnou medaili a jednou bronzovou medaili. Na olympijských hrách v roce 1976 v Montrealu získali ještě bronzovou medaili.

Po úspěších v párové čtyřce se Pecka v roce 1979 přesunul na dvojskif a začal spolupracovat se svým dlouholetým partnerem Václavem Vochoskou. Hned v první sezóně na dvojskifu získali stříbro na mistrovství světa. Na olympijských hrách v roce 1980 v Moskvě vybojovali bronzovou medaili. Pecka a Vochoska pokračovali ve svých úspěších a na mistrovství světa v roce 1982 obsadili třetí místo.

Čtěte také: 9 skvělých triků, jak vyčistit svou domácnost bez chemikálií!

Konec závodnické kariéry

Po roce 1982 se Zdeněk Pecka rozhodl ukončit závodnickou kariéru. Československý olympijský výbor se rozhodl neúčastnit olympijských her v Los Angeles v roce 1984 kvůli politické situaci a Pecka se rozhodl věnovat trenérské dráze. Stal se trenérem úspěšného skifaře Václava Chalupy, který se pod Peckovým vedením stal jedním z nejlepších veslařů na světě. Chalupa a Pecka spolupracovali po mnoho let a dosáhli mnoha vítězství na mezinárodních soutěžích.

Pozdější život a odkaz

Po skončení trenérské kariéry se Zdeněk Pecka stal ředitelem Sportcentra Račice, které je jedním z nejvýznamnějších veslařských center v České republice. Pecka se také věnoval propagaci veslování a podporoval rozvoj mladých talentů. Jeho odborné znalosti a zkušenosti byly velmi ceněny a vzdělával i další trenéry.

Zdeněk Pecka zanechal výraznou stopu ve světě veslování. Jeho úspěchy, odhodlání a pracovitost inspirovaly mnoho mladých sportovců. Jeho jméno bude navždy spojeno s českým veslováním a jeho odkaz žije dál i díky úspěchům jeho žáků, jako je Václav Chalupa. Zdeněk Pecka bude vždycky patřit mezi největší ikony českého sportu. Jeho příklad ukazuje, že tvrdá práce a odhodlání mohou vést k velkým úspěchům. Jeho odkaz bude inspirací pro mnoho dalších generací veslařů.