Klasický oběd z vepřového masa a bramborové kaše zná snad každá rodina. Pokud Vám došly nápady a chtěli byste vyzkoušet něco zcela nového, čtěte dále. Loďky z listového těsta jsou skvělou alternativou zejména tehdy, pokud Vás už omrzely klasické recepty a rádi byste vyzkoušeli něco nového, netradičního.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Tento pokrm je neobvyklý, ale o to víc chutný. Nejlepší však je, že do náplně si můžete přidat i různé další suroviny, které máte rádi. Recept můžete například ozvláštnit různými bylinkami jako tymiánem či pažitkou.
Co budete potřebovat?
- 1 kg brambor
- 400 g vepřového masa
- 1 ks cibule
- 500 g listového těsta
- 50 g tvrdého sýra
- 3 – 4 ks kyselých okurek
- 1 ks vejce
- sůl a pepř dle chuti
Jak na to?
Brambory uvařte v osolené vodě a udělejte z nich klasickou bramborovou kaši, jak jste zvyklí. Vepřové maso a celou cibuli si nakrájejte na menší kostky.
Maso vložte do hlubší pánve a na oleji ho prudce osmažte po dobu tří minut. Přidejte sůl, pepř a cibuli. Za stálého míchání vše orestujte. Snižte teplotu, zakryjte a nechte restovat 10 až 15 minut. Maso se otevře a nechte na mírném ohni restovat další 4 minuty, aby se odpařila přebytečná šťáva.
Kyselé okurky pokrájejte na menší kostky. Pokud nechcete, aby byla velmi cítit vůně okurek, propláchněte je ve studené vodě.
Listové těsto si rozdělte na 4 části a rovnoměrně každou část rozválejte. Myslete na to, že listové těsto by mělo mít tvar obdelníka, na krajích udělejte zářezy,
Do středu listového těsta dejte 2 -3 polévkové lžíce kaše, masa a pár kousků nakrájených okurek – podle Vaší chuti.
Nyní zabalte každou stranu těsta tak, abyste měli řez uprostřed. Tvar lodě dodáte těstu tak, že ho po stranách zamačkáte.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Připravené loďky poklademe na dostatečně velký pekáč nebo plech vyložený papírem na pečení. Každou jednu loďku potřete rozšlehaným vejcem.
Místo kde se nachází maso, posypte tvrdým sýrem. Troubu předehřejte na 180°C a dejte upéct loďky, pečte je alespoň 25 minut dozlatova.
Upečené loďky můžete podávat s různými zeleninovými saláty, například s rajčaty, cibulí, nebo nakládanou zeleninou.
Přejeme Vám pohodové chvíle strávené v kuchyni a dobrou chuť!