Pokud máte doma hodně jablek nemusíte je vždy použít pouze na zavařování nebo na klasické záviny a piškoty. Vyzkoušejte tento skvělý jablečný závin se šlehačkou, který zvládne i úplný začátečník.

Určitě jste už slyšeli o klasickém americkém koláči s jablky. Tento recept se ale liší tím, že je do něj přidán fantastický krém, do kterého si můžete přidat ještě pár vlastních surovin, jako například šťávu z citronu či pomerančovou kůru.
Co budete potřebovat?
- 360 g pšeničné mouky
- 250 g cukru
- 180 g másla
- 350 ml mléka
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- 2 čajové lžičky škrobu
- polovinu balení prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 vanilkový cukr
- 2 jablka
Jak na to?
Prosejeme si veškerou mouku a smícháme ji se solí a práškem do pečiva. Přidáme jemně nakrájené nebo nastrouhané studené máslo a promícháme. Následně přidáme 1 vejce, 100 g cukru a zakysanou smetanu. Všechny suroviny spolu prohněteme tak, abychom dostali jemné těsto, které uložíme do chladničky.


Těsto si rozdělíme na dvě části tak, že z jedné poloviny ještě kus odebereme, abychom měli dostatek těsta k vytvoření mřížky. Formu na pečení o průměru 20 cm si vyložíme pečícím papírem a uložíme do něj vyválené těsto.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Koláč můžete podávat například s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou s jablky. Fantazii se meze nekladou, ke koláči při servírování si tedy můžete přidat různé další suroviny, které Vám chutnají.
Přejeme Vám příjemné pečení a dobrou chuť!