Minuli se Vám nápady na víkendové pečení? Máme pro Vás něco, co Vás zaručeně potěší. Koláč Alexandria je fantastický nadýchaný pamlsek, který nenechá chladným žádného milovníka sladkého. Můžete ho dělat na způsob muffinů, ale i vylít těsto na plech a krájet.
Tento koláč se přizpůsobí příležitosti i Vašim potřebám. Je vynikající na cesty, či na piknik, pokud ho pečete v papírových košíčcích. Naopak k odpolednímu lenošení ho klidně můžete připravit pečený na plechu.
Co budete potřebovat?
- 4 vejce
- 2 žloutky
- 370 g cukru
- 180 g másla
- 50 g droždí
- 15 g vanilkového cukru
- 50 ml koňaku
- 100 g kandovaného ovoce
- 100 g třešní (mohou být i kompotované)
- 150 g rozinek
- trochu pomerančové kůry
- špetka anýzu
- špetka muškátového oříšku
- špetka kardamomu
- 900 g polohrubé mouky
- 370 ml teplého mléka
- špetku soli
Jak na to?
Smíchejte žloutky, vejce a cukr a zalijte vše ohřátým mlékem, přidejte rozdrcené droždí a rozpuštěné máslo. Důkladně promíchejte a nechte na noc kynout při pokojové teplotě.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Na druhý den smíchejte anýz, kardamon, muškátový oříšek, trochu nastrouhané pomerančové kůry a koňak. Přidejte vanilkový cukr a špetku soli a nechte louhovat přibližně 10 minut. Potom směs vlijte do nakynutého těsta a nakonec přidejte mouku.
Těsto zpravovávejte rukama přibližně 15 minut, aby se pěkně vypracovalo a spojily se všechny orientální chutě. Pokud se Vám těsto při hnětení lepí na ruce, potřete si je rostlinným olejem.
Rozinky namočte v troše koňaku nebo ve šťávě ze kompotovaných třešní a nechte je pár minut nabobtnat, aby byly měkčí. Pak je spolu s kandovaným ovocem a třešněmi přimíchejte do těsta.
Těsto by mělo být měkké, ne tuhé. Zakryjte ho utěrkou a nechte podkynout přibližně na 20 minut, aby zdvojnásobilo svůj objem. Potom ho vyložte na pekáč vyložený papírem na pečení nebo plňte do největších košíčků na muffiny.
Troubu si předehřejte na 200 stupňů a těsto do ní vložte na 10 minut. Po deseti minutách snižte teplotu na 180 stupňů a nechte těsto péct ještě přibližně 25-30 minut. Zkontrolujte, zda je hotové pomocí párátka.
Po upečení koláček dozdobte šlehačkou nebo rozehřátou čokoládou a podávejte. Výborně chutná s citrusovým ovocem, které se hodí k jeho kořenité chuti.
Přejeme dobrou chuť!