O cuketě se na našem portálu již psalo mnoho, není to náhodou. Tato zdravá potravina se dá v kuchyni využít na nekonečno způsobů a mezi jinými i jako náhrada sekané. Pokud jste si představovali, že v ní bude maso, mýlili jste se. Tato sekaná je extrémně zdravá a extrémně dobrá. Kromě toho je velmi vhodná i pro lidi držících dietu, vegetariány a pro zdravě se stravující. Zeleninovou bombu si připravíte už za pár minut.
Co budete potřebovat?
- 600 g cukety
- 100 g polohrubé mouky
- 60 g zakysané smetany
- 3 bílky
- 3 žloutky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 menší svazek petrželky
- 1 menší svazek kopru
- 400 g hrudkovitého tvarohu
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř podle chuti
- trochu slunečnicového oleje
Jak na to?
Jako první si připravte zdravé cuketové těsto. Cuketu nastrouhejte na hrubším struhadle, osolte a nechte 10 minut odstát, aby stekla z vody. Na závěr vodu ze zeleniny ještě vyždímejte.
Zatímco z cukety schází voda, oddělte si žloutky od bílků. V míse smíchejte žloutky, mouku, zakysanou smetanu a prášek do pečiva. Okořeňte pepřem a dobře promíchejte. Bílky si vymíchejte do tuhé pěny. Do žloutků utřeného s moukou a smetanou přidejte část vyšlehaných bílků, potom cuketu. Vše dobře zamíchejte, tentokrát už jen vařečkou. Po promíchání přidejte zbytek bílků a naposledy vymíchejte.
Pekáč vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem a dejte na něj vypracované těsto. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a těsto pečte 15-20 minut, dokud nebude zlatavé. Po upečení vyjměte těsto z plechu a nechte jej chladnout na suchém papíře na pečení přikryté utěrkou.
Mezitím si připravte náplň. Smíchejte tvaroh s nasekaným koprem a petrželkou, protlačte do směsi česnek. Osolte a opepřete. Směs rozetřete na těsto přibližně do dvou třetin a potom srolujte. Roládu dejte do lednice na 2-3 hodiny a pak krájejte na menší kousky.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Přejeme dobrou chuť!