Jablka a hrušky jsou fantastická pochoutka, kterou bychom si dali kdykoliv a kdekoliv. Malý kousek rozmarnosti v každé duši si ptá jablka loupané nebo alespoň nakrájené na měsíčky. No odolaly byste? Jenže, jak si je odnést do práce jako odpolední pamlsek, když okamžitě zhnědnou?
[hana-code-insert name=’google‘ /]Proti hnědnutí jablek či hrušek existuje jednoduchý trik. Znáte vzduchotěsné sáčky? Podívejte se spolu s námi na postup, jak docílit, aby nám jablka nebo hrušky vydržely křehké, čerstvé a zejména stále přirozené barvy i několik dní.
Namísto hnědých stále bílé
Dužina jablek a hrušek podléhá po rozkrojení oxidaci. Pokud jí chcete zabránit, obecně známý je trik s pokapáním ovoce citronovou šťávou. Zde je několik dalších triků, které Vám pomohou udržet ovoce stále svěží a ne zhnědnuté.
Namočte jablka do mísy s šálkem studené vody smíchané s lžící citronové šťávy. Ovoce nebude po citrónu tak kyselé, ale zároveň zůstane bílé.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Rozpusťte si v šálku vody trochu soli a roztokem zalijte nakrájené ovoce. Chuť ovoce to neovlivní, ale zabrání nepěknému zbarvení.
Pokud nemáte po ruce citron a bojíte se experimentovat se solí, celkem Vám postačí i citronová limonáda, Sprite, nebo jiná sycená voda, v níž se bude nacházet alespoň trochu kyseliny.
Pokud toužíte po sladších jablkách, smíchejte v misce s vodou 2 lžíce medu. Tento tip používají také v restauracích před pečením.
Pokud nemáte po ruce nic jiného, než kyselina postačí i obyčejný celaskon, jablečný ocet nebo obyčejný ocet.
Ať už si vyberete kteroukoli možnost, nechte v roztoku jablka několik minut nasáknout a pak je vložte do uzavíratelných sáčků. Po naplnění sáčku odstraňte tolik vzduchu, kolik je možné a sáčky uzavřete. Takto můžete jablka skladovat v ledničce i několik dní, ba až týden a budou stále čerstvé, jako byste je právě dokrájeli. Kromě toho budou po vodném roztoku šťavnatější a obohacené o vitamín C!