Domácí kefírové placky: Lepší než langoše a chutnají opravdu každému. Stačí, když do těsta přidáte jednu tajnou surovinu!

Placky jsou oblíbeným pokrmem milovník§ cestovních jídel. Dobrým domácím plackám se nevyrovná žádná napodobenina z obchodu. Ty, které Vám ukážeme dnes jsou mimo jiné výjimečně zdravé a rychlé. Nesají olej a navíc jsou plněné bylinkami. Ocení je zejména hospodyňky, které rádi připravují recepty z běžných domácích zásob.

Reklama

U většiny placek se stává, že na pánvi rychle nasáknou olejem. Tyto placky ukrývají svou výjimečnost právě v tom, že olej netahají. Náplň uvnitř můžete měnit podle toho, jak Vám chutná. Můžete si je připravit sýrové nebo bylinkové, bramborové či z obyčejné mouky se solí. Jsou vhodné jako doplněk k mléčným polévkám, ale i jako samotné hlavní jídlo. Nejlépe chutnají s česnekem, no my jsme je vyzkoušeli i s domácím jogurtovo-česnekovým dresinkem a na tu chuť do konce života nezapomeneme. Do tohoto receptu jsme zvolili nejoblíbenější a asi i nejchutnější náplň – bramborovo koprovou.

Co budete potřebovat?

  • 500 ml kefíru
  • 1 vejce
  • 500-600 g hladké mouky
  • 400 g brambor
  • 1 lžičku sody
  • 5 PL oleje
  • kopr (nebo petrželku)
  • sůl
  • 50 g másla a česnek na potření

Jak na to?

Brambory si předvaříme ve slané vodě a po uvaření odstraníme slupku. Nastrouháme na hrubším struhadle, nebo rozmačkáme na kaši (v tomto případě si nechte brambory trochu rozvařit, rozmačkávání půjde snadněji). Zpracované brambory smícháme s koprem. Kdo ho nemá rád, může použít petrželku.

Jedlou sodu smícháme s kefírem, vajíčkem a 2PL oleje. Promícháme a pak do této směsi pomalu přimícháváme mouku. Těsto vypracujeme rukama, mělo by se mírně lepit na prsty. Hotové těsto posypeme svrchu moukou a zakryjeme utěrkou. Necháme 10 minut odstát.[hana-code-insert name=’google‘ /]

Reklama

Mezitím si můžeme připravit česnek na potření. Můžete si připravit klasickou směs z několika stroužků česneku, podle toho, jak silně česnekové máte rádi, které smícháte s trochou vody a soli.

Když nám těsto odležalo, rozdělíme si ho na 8-9 dílů a každou část opatrně rozválíme na pořádně pomoučené desce. Vyválíme si tvar placky, která by měla být hrubá přibližně 1cm. Do středu každé placky dáme bramborovo-koprovou náplň. Těstem ji uzavřeme do středu a opět vyválíme na tvar placky. Takto připravená placka může jít na pánev.

Na pánev přidáme trochu oleje a necháme pořádně rozpálit. Plněné těsto smažíme z obou stran tak, aby byly okraje zlatavé. Pokud je zlatavý i střed, o to lépe. Tyto placky nechte na pánvi déle, aby se dobře propekly i zevnitř a náplň nebyla syrová. Opékejte je přibližně 5 minut. Nebojte, placky nenasají olej a nebudou příliš mastné.

Podáváme polité rozpuštěným máslem a potřené česnekem.

Přejeme dobrou chuť!

Reklama