Nikdo nemá rád, když se domovem nese zápach pečení nebo smažení. Dobrou zprávou je, že s tím bojovat nemusíte. Když se budete držet pár jednoduchých pravidel a vyzkoušíte pár triků, budete mít domov vždy voňavý a svěží i po vaření nebo pečení. A vůbec nezáleží na tom, jaké jídlo připravíte pro svou rodinu. Podívejme se, jak toho můžete dosáhnout.
Základní pravidla
V první řadě byste měli po pečení udělat těchto pár kroků. Po vaření nebo pečení postavte na sporák hrnec plný vody, do kterého přidáte trochu octa. Zavřete okna a nechte ocet, aby se dostal do celé kuchyně. Následně otevřete okno a důkladně vyvětrejte aroma octa. Jestli zápach zůstává v místnosti, ponořte ručník do octové vody, vyždímejte a potom do protřepejte v místnosti. Ocet je k tomuto účelu skvělý, protože velmi efektivně pohlcuje pachy.
Pomohou vám citrusy
Další možností proti zápachu (nejen v kuchyni) je využití citrusů nebo jejich slupek. Nalijte trochu vody do menší nádoby, oloupejte citron nebo pomeranč a vložte jejich kůru do vody. Jestli chcete efekt ještě silnější, přidejte do vody kousek čerstvého zázvoru nebo tyčinku skořice. Tyto produkty také absorbují nežádoucí zápach a navíc osvěží váš domov. Vůni citrusů má ráda většina lidí a navíc dokáží přebít i mastný odér ze smažení masa, včetně ryb.
Další triky pro voňavý domov
Následující triky vám také hodně pomohou. Před smažením vložte do studeného oleje pár plátků jablek. Zápach přepáleného oleje vás díky tomu nebude vůbec trápit. Jestli plánujete smažit ryby, postavte vedle pánve další hrnec s vodou, olejem a octem. Jestli nemáte rádi zápach octa, můžete stejně použít i celý hřebíček. Ten stačí vhodit do vody a zahřát. Do oleje při smažení můžete také přidat citronovou šťávu, která zlepší chuť jídla a sníží zápach v kuchyni i dalších pokojích.
Zdroj: napivalasztek.com