Až vyzkoušíte tuhle čalamádu, nebudete nikdy dělat jinou. V čem je unikátní? Na rozdíl od klasiky je připravována za studena. Vyzkoušejte netradiční postup, který se vám odmění skvělou chutí -
Menu

Až vyzkoušíte tuhle čalamádu, nebudete nikdy dělat jinou. V čem je unikátní? Na rozdíl od klasiky je připravována za studena. Vyzkoušejte netradiční postup, který se vám odmění skvělou chutí

kteří dodnes o výrazu čalamáda neslyšeli, nebo si možná jen nedokáží představit, co si pod tímto slovem představit. Přesný význam slova čalamáda je směs krájené zeleniny naložené v octovém nálevu.

Vynikající příloha, kterou zvládne každý

Čalamádu lze využít jako vynikající přílohu, která se hodí k mnoha hlavním jídlům. Zvládne ji připravit téměř každý, včetně začínajících kuchařek, které ještě nemají tolik zkušeností. Čalamáda se většinou zavařuje a sterilizuje. My Vám ovšem dnes ukážeme recept, díky kterému se můžete zdlouhavému zavařování vyhnout, a vychutnat si tak čalamádu na studeno. Věřte, že si pochutnáte.

Čalamáda, kterou Vám dnes nabídneme, chutná jako zelný salát, jenž je v dnešní době velmi oblíbeným druhem přílohy. Jak známo, tak právě zelný salát se připravuje za studena, čímž báječně chutná. Proč by tak tedy nemohla chutnat i čalamáda že? Chutná báječně, a tam, kde si ji dělají, mizí ze stolů rychlostí blesku. A to dokazuje, že je opravdu báječná.

Potřebné suroviny pro přípravu

Pokud se rozhodnete, že si domácí čalamádu na studeno připravíte a přesvědčíte se tak o její báječné chuti, budete rozhodně potřebovat co a jak. Pro přípravu naší čalamády se neobejdete bez: 2,5 kg hlávkového zelí, 1 kg papriky, 0,5 kg cibule, 0,5 kg mrkve, 15 dkg cukr krystal, 500 ml octa, 1 dl rostlinného oleje, 1 deko koření. Jak sami vidíte, nejedná se o žádné náročné suroviny, které byste museli pracně shánět. V převážné většině bude stačit mrknout do spíže a bude mít po starostech.

Jak postupovat

Pokud máte vše připraveno, nezbývá nic jiného než se dát do práce. Pro ty, kteří neví, jak se čalamáda vytváří, zde máme jednoduchý postup.

V první řadě si očistěte zelí, mrkev, cibuli a papriku, a nastrouhejte je pomocí struhadla na drobné nudličky. Z cukru, octa, oleje a deka si udělejte zálivku, kterou dostatečně promíchejte a následně vlijte do připravené směsi zeleniny. Zde upozorňujeme, že deko je potřeba prosít přes sítko, abychom se zbavili hořčičného semínka. Směs zálivky a zeleniny dobře promíchejte a nechte na 24 odležet.

Hotovo bez sterilizace

Následně už jen stačí směs nalít do předem připravených láhví. Směs do nich nalijte i se šťávou, řádně uzavřete a odložte do chladu. Máte hotovo. Jednoduché že? Báječné na tom je, že nemusíte nic vařit a ani sterilizovat, maximálně prázdné sklenice, ale to záleží na Vás.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Švestky nemusí padnout jenom na slivovici! Takhle výborný švestkový koláč…

Hledáte originální a chutný recept a přemýšlíte, co nového byste mohli upéct? Tak to určitě vyzkoušejte náš švestkový koláč s drobenou.…
RECEPTY

Báječný recept na nejměkčí rohlíčky na světě. Nic lepšího jste…

Už jste někdy ochutnali dobrotu, která Vám zaručeně obrátila život vzhůru nohama? Pokud ano, tak to jste ještě zřejmě nikdy…
RECEPTY

Maso po Srbsku prostě musíte vyzkoušet. Rychle a jednoduše, v…

Pojďte vyzkoušet nový recept, který určitě ještě neznáte. Chuť tohoto vepřového masa na srbský způsob vás určitě nadchne a zamilujete…
RECEPTY

Stačí vám jeden jediný pekáč, pár běžných surovin a po…

Máte chuť na maso? Ale nechce seš vám ušpinit mnoho nádobí, ani se vám nechce pouštět se do složitých receptů…
RECEPTY

Lepší langoše jste ještě nikdy nejedli. Ani v Maďarsku na…

Langoše jsou typickým maďarským jídlem. Kdo chce ochutnat skutečně ten nejlepší, musí mít za kamaráda Maďara který umí vařit, nebo…
RECEPTY

Socialismus měl jedno velké plus. Existovaly normy na jídla a…

Socialismus je dávno pryč a pokud na něj začneme vzpomínat tak musíme říci, že tolik dobrého zase až tak nepřinesl.…