Až vyzkoušíte tuhle čalamádu, nebudete nikdy dělat jinou. V čem je unikátní? Na rozdíl od klasiky je připravována za studena. Vyzkoušejte netradiční postup, který se vám odmění skvělou chutí

Dnes se s Vámi podělíme o báječný recept na domácí čalamádu, která se připravuje za studena. Pro některé to možná zní bláznivě, ale věřte, že jde o naprosto báječnou pochoutku, která je prověřena mnoha lidmi, kteří si nemohou vynachválit. Představíme Vám tak naprosto jedinečný a pravděpodobně nejlepší recept na čalamádu, který jste kdy viděli. A co víc? Nebudete muset vařit ani zavařovat. Paráda ne? Tak pojďme na to.

Význam slova čalamáda

Možná se mezi Vámi najdou takoví, kteří dodnes o výrazu čalamáda neslyšeli, nebo si možná jen nedokáží představit, co si pod tímto slovem představit. Přesný význam slova čalamáda je směs krájené zeleniny naložené v octovém nálevu.

Vynikající příloha, kterou zvládne každý

Čalamádu lze využít jako vynikající přílohu, která se hodí k mnoha hlavním jídlům. Zvládne ji připravit téměř každý, včetně začínajících kuchařek, které ještě nemají tolik zkušeností. Čalamáda se většinou zavařuje a sterilizuje. My Vám ovšem dnes ukážeme recept, díky kterému se můžete zdlouhavému zavařování vyhnout, a vychutnat si tak čalamádu na studeno. Věřte, že si pochutnáte.

Čtěte také: Připravite si domácí vepřovou paštiku bez chemie, stačí Vám pár ingrediencí a návštěva Vás za toto pohoštění bude milovat

Čalamáda, kterou Vám dnes nabídneme, chutná jako zelný salát, jenž je v dnešní době velmi oblíbeným druhem přílohy. Jak známo, tak právě zelný salát se připravuje za studena, čímž báječně chutná. Proč by tak tedy nemohla chutnat i čalamáda že? Chutná báječně, a tam, kde si ji dělají, mizí ze stolů rychlostí blesku. A to dokazuje, že je opravdu báječná.

Potřebné suroviny pro přípravu

Pokud se rozhodnete, že si domácí čalamádu na studeno připravíte a přesvědčíte se tak o její báječné chuti, budete rozhodně potřebovat co a jak. Pro přípravu naší čalamády se neobejdete bez: 2,5 kg hlávkového zelí, 1 kg papriky, 0,5 kg cibule, 0,5 kg mrkve, 15 dkg cukr krystal, 500 ml octa, 1 dl rostlinného oleje, 1 deko koření. Jak sami vidíte, nejedná se o žádné náročné suroviny, které byste museli pracně shánět. V převážné většině bude stačit mrknout do spíže a bude mít po starostech.

Jak postupovat

Pokud máte vše připraveno, nezbývá nic jiného než se dát do práce. Pro ty, kteří neví, jak se čalamáda vytváří, zde máme jednoduchý postup.

V první řadě si očistěte zelí, mrkev, cibuli a papriku, a nastrouhejte je pomocí struhadla na drobné nudličky. Z cukru, octa, oleje a deka si udělejte zálivku, kterou dostatečně promíchejte a následně vlijte do připravené směsi zeleniny. Zde upozorňujeme, že deko je potřeba prosít přes sítko, abychom se zbavili hořčičného semínka. Směs zálivky a zeleniny dobře promíchejte a nechte na 24 odležet.

Hotovo bez sterilizace

Následně už jen stačí směs nalít do předem připravených láhví. Směs do nich nalijte i se šťávou, řádně uzavřete a odložte do chladu. Máte hotovo. Jednoduché že? Báječné na tom je, že nemusíte nic vařit a ani sterilizovat, maximálně prázdné sklenice, ale to záleží na Vás.