Až vyzkoušíte tuhle čalamádu, nebudete nikdy dělat jinou. V čem je unikátní? Na rozdíl od klasiky je připravována za studena. Vyzkoušejte netradiční postup, který se vám odmění skvělou chutí -
Menu

Až vyzkoušíte tuhle čalamádu, nebudete nikdy dělat jinou. V čem je unikátní? Na rozdíl od klasiky je připravována za studena. Vyzkoušejte netradiční postup, který se vám odmění skvělou chutí

Dnes se s Vámi podělíme o báječný recept na domácí čalamádu, která se připravuje za studena. Pro některé to možná zní bláznivě, ale věřte, že jde o naprosto báječnou pochoutku, která je prověřena mnoha lidmi, kteří si nemohou vynachválit. Představíme Vám tak naprosto jedinečný a pravděpodobně nejlepší recept na čalamádu, který jste kdy viděli. A co víc? Nebudete muset vařit ani zavařovat. Paráda ne? Tak pojďme na to.

Význam slova čalamáda

Možná se mezi Vámi najdou takoví, kteří dodnes o výrazu čalamáda neslyšeli, nebo si možná jen nedokáží představit, co si pod tímto slovem představit. Přesný význam slova čalamáda je směs krájené zeleniny naložené v octovém nálevu.

Vynikající příloha, kterou zvládne každý

Čalamádu lze využít jako vynikající přílohu, která se hodí k mnoha hlavním jídlům. Zvládne ji připravit téměř každý, včetně začínajících kuchařek, které ještě nemají tolik zkušeností. Čalamáda se většinou zavařuje a sterilizuje. My Vám ovšem dnes ukážeme recept, díky kterému se můžete zdlouhavému zavařování vyhnout, a vychutnat si tak čalamádu na studeno. Věřte, že si pochutnáte.

Čalamáda, kterou Vám dnes nabídneme, chutná jako zelný salát, jenž je v dnešní době velmi oblíbeným druhem přílohy. Jak známo, tak právě zelný salát se připravuje za studena, čímž báječně chutná. Proč by tak tedy nemohla chutnat i čalamáda že? Chutná báječně, a tam, kde si ji dělají, mizí ze stolů rychlostí blesku. A to dokazuje, že je opravdu báječná.

Potřebné suroviny pro přípravu

Pokud se rozhodnete, že si domácí čalamádu na studeno připravíte a přesvědčíte se tak o její báječné chuti, budete rozhodně potřebovat co a jak. Pro přípravu naší čalamády se neobejdete bez: 2,5 kg hlávkového zelí, 1 kg papriky, 0,5 kg cibule, 0,5 kg mrkve, 15 dkg cukr krystal, 500 ml octa, 1 dl rostlinného oleje, 1 deko koření. Jak sami vidíte, nejedná se o žádné náročné suroviny, které byste museli pracně shánět. V převážné většině bude stačit mrknout do spíže a bude mít po starostech.

Jak postupovat

Pokud máte vše připraveno, nezbývá nic jiného než se dát do práce. Pro ty, kteří neví, jak se čalamáda vytváří, zde máme jednoduchý postup.

V první řadě si očistěte zelí, mrkev, cibuli a papriku, a nastrouhejte je pomocí struhadla na drobné nudličky. Z cukru, octa, oleje a deka si udělejte zálivku, kterou dostatečně promíchejte a následně vlijte do připravené směsi zeleniny. Zde upozorňujeme, že deko je potřeba prosít přes sítko, abychom se zbavili hořčičného semínka. Směs zálivky a zeleniny dobře promíchejte a nechte na 24 odležet.

Hotovo bez sterilizace

Následně už jen stačí směs nalít do předem připravených láhví. Směs do nich nalijte i se šťávou, řádně uzavřete a odložte do chladu. Máte hotovo. Jednoduché že? Báječné na tom je, že nemusíte nic vařit a ani sterilizovat, maximálně prázdné sklenice, ale to záleží na Vás.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Recept na neuvěřitelně dobrý tvarohový koláč. Až ho ochutnáte, stoprocentně…

Tvarohový koláč je velice oblíbený dezert, který chutná snad každému. Existuje mnoho receptů a každý peče tento populární koláč trošku…
RECEPTY

Zabalil hovězí maso a sýr do slaniny. A výsledek? Sliny…

Mleté maso je zajímavou ingrediencí, která se dá použít nejen na přípravu tradičních karbanátků a sekané. S jeho pomocí si totiž…
RECEPTY

Měkké a nadýchané palačinky bez mouky: potřebujete pouze tyto dvě…

Všichni to známe, máme tak rádi nejrůznější dezerty a sladké, ale nechce se nám kvůli upečení chutného koláče ke kávě…
RECEPTY

Babiččino nejlepší, univerzální těsto na buchty, koláče, pečivo a pizzu.…

Pokud rádi pečete, máme pro vás naprosto jedinečný recept. Už nebudete muset pokaždé hledat, kolik a jaké ingredience dát do…
RECEPTY

Vzala jsem mleté maso, přidala tyto ingredience a dala to…

Když se řekne špagety, většina lidí si představí klasické boloňské špagety s mletým masem. Napadlo vás někdy, že totéž se dále…
RECEPTY

Rychlý recept na koláč pobláznil celý svět, je absolutně výborný,…

I ve světě dezertů se dají najít skutečné unikáty, které dokážou zaujmout svou chutí. Jasným příkladem je i tento koláč,…