David Hampl
9 září, 2019

Už jste někdy ochutnali dobrotu, která Vám zaručeně obrátila život vzhůru nohama? Pokud ano, tak to jste ještě zřejmě nikdy neochutnali rohlíčky, které Vás svou jemností a chutí naprosto dostanou. Lehkost a jemnost těsta je tak neskutečná, že už nikdy nebudete chtít jíst nic jiného. Ihned si je zamilujete, a budete je péct na pro všechny oslavy, neboť s rohlíčky okamžitě sklidíte zaručený úspěch.

Recept se stane Vašim pokladem

Vsaďte se, že jste ještě nikdy nejedli něco tak jemného a báječného jako jsou rohlíčky podle následujícího receptu. Jde o nejměkčí rohlíčky na světě, které jsou jako z vaty. Jakmile je ochutnáte, nedáte na v žádném případě dopustit. Tento úžasný hrnkový recept se stane Vaším pokladem, kterým oslovíte a překvapíte všechny své známé i neznámé. Připravte se, že až ostatní zjistí, co to pro ně děláte, budou recept po Vás vyžadovat. Klidně jim ho předejte, ať mají radost. Radosti je přece na tomto světě třeba.

Obliba hrníčkových receptů

Hrnkové recepty jsou v dnešní době velmi oblíbeným způsobem přípravy moučníků, koláčů, bublanin a nejrůznějších dobrot. Výhodou těchto receptů je, že jsou jednoduché a příprava většinou nezabere mnoho času. Z toho důvodu se hodí i pro dobu, kdy opravdu nestíháte, ale chcete své blízké potěšit něčím dobrým. Navíc u toho nezaděláte hromadu nádobí, jako u jiných náročných receptů. Nemusíte si tedy lámat hlavu s umýváním a hledáním správné odměrky či pekáče.

Potřebné ingredience

Nebudeme chodit kolem horké kaše a ihned se vrhneme na výpis ingrediencí, které budete pro nejjemnější rohlíčky na světě potřebovat. Na začátek je dobré upozornit na hlavní míru, a tou je 1 hrnek, který se rovná objemu 200 ml (1 hrnek = 200 ml).

Pro přípravu receptu budete potřebovat: 2 hrnky mléka, ¾ hrnku oleje (180 ml), 2 vaječné bílky, 1 lžíci krystalového cukru, 1 balení sušeného droždí, zhruba 900 g hladké mouky, 1 lžičku soli a 2 vaječné žloutky na potření. Jako náplň rohlíčků si můžete zvolit mák, povidla, nebo ochucený tvaroh.

Jak postupovat

V první řadě si do rendlíku nalijeme mléko, do kterého přidáme olej, cukr, bílky, droždí a směs dobře promícháme. Následně přidáme polovinu prosáté mouky, zamícháme a přidáme zbytek mouky. Z této směsi vymícháme jednotné těsto, které by mělo být měkké a lepivé. Těsto předáme na pomoučenou desku, kde ho hněteme a případně přidáme ještě mouku.

Hnětením uhněteme jednotný bochník, který vložíme do olejem předem vymazané mísy. Olejem namažeme i samotné těsto. Těsto v míse přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vykynout na teplém místě. Po nějakém čase by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem.

Jakmile vyndáme těsto z mísy, rozdělíme ho na dvě poloviny. Jednu polovinu rozdělíme na 4 bochánky a každý z nich ještě na polovinu. Počítáme-li tedy správně, tak z jedné poloviny těsta nám vznikne 8 malých bochánků. Budeme-li pracovat s bochánkem, ostatní přikryjeme, aby nám neoschly.

Sdílejte článek