Banány jsou asi nejoblíbenějším ovocem, které milují i malé děti. Jejich cena vás v dnešní době může trochu odradit od jejich nákupu. Klíčem k úspěchu je zajistit, aby vám dlouho vydrželi. Zajisté nechcete vyhazovat drahé ovoce, které jste si nestihli vychutnat. K tomu je zapotřebí, abyste je správně skladovali a naučili se trik, díky kterému zůstanou čerstvé po dlouhou dobu.
Banány mají tendenci rychle zrát
Toto ovoce začne většinou rychle tmavnout, a to hlavně během léta. Banány uvolňují hodně etylenu, který způsobuje rychlé přezrávání. Jakmile k jejich blízkosti dáte jiné ovoce nebo zeleninu, začnou také rychle dozrávat, a to právě díky etylenu.
Vlastnost rychlého zrání se vám může někdy hodit, ale ve většině případů vám to jistě vyhovovat nebude. Musíte je totiž rychle sníst nebo se smířit s tím, že je budete muset zpracovat jinak, např. do banánového chleba. Z tohoto důvodu byste se měli naučit, jak zrání banánů zpomalit.
Naučte se šikovný trik s alobalem
Poradíme vám velmi jednoduchý trik, který vám pomůže k čerstvým banánům. Jednoduchost této metody vás velmi mile překvapí. Po příchodu z obchodu vezměte obyčejný alobal a kousek z něj utrhněte. Do alobalu zabalte stopku banánu. Tento trik samozřejmě nezajistí, že banány přestanou zrát, ale budou dozrávat mnohem pomaleji. Ideální je, když je také oddělíte od sebe a zabalíte jednotlivé stopky banánů.
Jak správně skladovat banány?
Další možností, jak prodloužit čerstvost banánů, je správný způsob skladování. Vždy je vybalte ze sáčku (pokud jste si je v sáčku přinesli domů). Pro skutečné milovníky banánů je nezbytností speciální stojánek, na který své oblíbené ovoce pověsí. V kuchyni bude vypadat velmi hezky a zároveň vám pomůže udržet banány čerstvé po delší dobu. Stojánek ochrání banány před otlačeninami, kterými se uvolňuje více etylenu z ovoce.
Zdroj: ireceptar.cz