Pokud jste někdy byli v Austrálii, určitě jste ochutnali tento jednoduchý a rychlý koláček, který se mezi domácími traduje už celá staletí. Nazývá se Leamington a Australané ho považují už přímo za dědictví. Celá věda spočívá v lehkém porézním těstě a kokosu. Umíte si představit něco jednodušší?
Budete potřebovat:
- 3 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml slunečnicového oleje
- 250 ml mléka
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 1 PL kakaa
- 50 g tmavé čokolády
- kokosovou moučku dle chuti
Jak na to?
V misce si smíchejte vejce, cukr a vanilkový cukr a vše dobře vymíchejte s pomocí ručního mixéru. Přibližně po třech minutách šlehání přidejte 125 ml mléka a míchejte další 3 minuty. Nakonec přidejte olej, prášek do pečiva, mouku a kokosovou moučku v takovém množství, jaké máte rádi. Koláč může být kokosovejší, ale po kokosu může jen vonět. Tehdy dejte kokosu opravdu jen trochu, stačí 20 g. V těstě však kokos vůbec nemusí být.
Malý pekáč vyložte pečícím papírem a vylijte na něj těsto. Dejte ho péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na přibližně 30 minut.
Mezitím si v hrnci ohřejte zbylé mléko, přidejte kakao a čokoládu. Vše spolu za stálého míchání uvařte. Potom nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Čokoládová směs by měla mít konzistenci řidší omáčky.
Těsto po upečení vyjměte z trouby a koláč dokončete následovně.
Čokoládovou směs můžete na těsto vylít a ona se pěkně vsákne. Koláč bude šťavnatý a chutný. Na vrch už jen nasypte kokos a nechte koláč vychladnout.
Druhý způsob, jak koláč dokončit, zahrnuje nakrájení těsta na kostky.
Každou kostku os namočte do čokoládové směsi a potom ji vyválejte v misce s kokosem. Takto vám vznikne něco jako kokos ježci. Ani jeden způsob neovlivní výslednou chuť koláče.
Přejeme dobrou chuť!