Bleskový kokosový koláč: Vynikající koláč, který máte hotový raz-dva. Stačí namočit do čokolády a pak už si jen pochutnat!

Pokud jste někdy byli v Austrálii, určitě jste ochutnali tento jednoduchý a rychlý koláček, který se mezi domácími traduje už celá staletí. Nazývá se Leamington a Australané ho považují už přímo za dědictví. Celá věda spočívá v lehkém porézním těstě a kokosu. Umíte si představit něco jednodušší?

Budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 PL kakaa
  • 50 g tmavé čokolády
  • kokosovou moučku dle chuti

Jak na to?

Čtěte také: Dejte na rady, které potvrzují tisíce lidé a odstraňte přebytečnou tukovou tkáň. Postačí vám k tomu jenom 8 dní a výsledky budou obdivuhodné

V misce si smíchejte vejce, cukr a vanilkový cukr a vše dobře vymíchejte s pomocí ručního mixéru. Přibližně po třech minutách šlehání přidejte 125 ml mléka a míchejte další 3 minuty. Nakonec přidejte olej, prášek do pečiva, mouku a kokosovou moučku v takovém množství, jaké máte rádi. Koláč může být kokosovejší, ale po kokosu může jen vonět. Tehdy dejte kokosu opravdu jen trochu, stačí 20 g. V těstě však kokos vůbec nemusí být.

Malý pekáč vyložte pečícím papírem a vylijte na něj těsto. Dejte ho péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na přibližně 30 minut.

Mezitím si v hrnci ohřejte zbylé mléko, přidejte kakao a čokoládu. Vše spolu za stálého míchání uvařte. Potom nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Čokoládová směs by měla mít konzistenci řidší omáčky.

Těsto po upečení vyjměte z trouby a koláč dokončete následovně.

Čokoládovou směs můžete na těsto vylít a ona se pěkně vsákne. Koláč bude šťavnatý a chutný. Na vrch už jen nasypte kokos a nechte koláč vychladnout.

Druhý způsob, jak koláč dokončit, zahrnuje nakrájení těsta na kostky.

Každou kostku os namočte do čokoládové směsi a potom ji vyválejte v misce s kokosem. Takto vám vznikne něco jako kokos ježci. Ani jeden způsob neovlivní výslednou chuť koláče.

Přejeme dobrou chuť!