Bramborový trik pro čisté a lesklé hrnce

Hrnec nebo pánev připálíte při vaření velmi jednoduše. Zbavit se potom skvrn, které tato nehoda způsobí, vůbec jednoduché není. Naštěstí na to nepotřebujete žádné drahé čisticí prostředky. Místo toho můžete použít obyčejnou bramboru. Odstraní stopy mastnoty i připálení. Musíte jen vědět, jak ji správně použít při čištění. A my vám přinášíme hned dvě skvělé metody.

Čištění pomocí brambor

Na první metodu potřebujete prostředek na praní, brambory, 1 lžíci soli, 1 lžíci jedlé sody, 1 balíček prášku do pečiva a brusný papír (240). Nejdřív do hrnce nebo pánve nalijte vodu. Postavte ji na sporák a počkejte, dokud se voda alespoň trochu nezahřeje. Přidejte prací prostředek, aby mastnota a připáleniny povolily. Potom přidejte nastrouhané brambory i se slupkou do čisté misky.

zinoti.lt

Následně přidejte také lžíci soli. Přidejte jednou sodu a prášek do pečiva. Sundejte hrnec (nebo pánev) ze sporáku, vodu slijte do odpadu a nádobí opláchněte studenou vodou. Hrnec položte na utěrku a potřete postižení místo bramborovou směsí. Zasypte vše solí a vydrhněte pomocí brusného papíru. Pokračujte, dokud nezmizí všechny skvrny a špína.

Čtěte také: Vyrobte si domácí prášek na praní. Stačí smíchat dvě suroviny

Čisticí směs s octem a zubní pastou

V případě druhé metody budete potřebovat prášek do pečiva, papírové ručníky, ocet, vařící vodu, prostředek na mytí nádobí, zubní pastu a gumové rukavice. Vždy při práci používejte gumové rukavice. Pánev otočte dnem vzhůru a zakryjte ji celou papírovými utěrkami. Ocet nalijte do lahve s rozprašovačem a postříkejte ručníky octem. Potom celý povrch bohatě zasypte jedlou sodou.

Znovu vše zakryjte papírovými utěrkami. A znovu na ně nastříkejte ocet pomocí lahve. Všechny odnímatelné části můžete zasypat jedlou sodou zvlášť. Nakonec vložte pánev do velkého hrnce a zalijte vařící vodou. Připáleniny se oddělí od povrchu. Potom přidejte další jedlou sodu, pokud je to zapotřebí. Nakonec vše umyjte prostředkem na nádobí s trochou zubní pasty a pár kapek octa.