Brambory: cenná složka, která má mnoho výhod pro naše zdraví

Bramborová šťáva je bohatá na draslík, síru, fosfor, chlor, hořčík, sodík, vápník, železo a další cenné živiny, které potřebuje naše tělo dostávat každý den. Brambory patří mezi velice oblíbenou plodinu, kterou si dopřáváme obvykle jako přílohu – a to i několikrát týdně. Bramborová šťáva poskytuje také poměrně velké množství sacharidů, díky čemuž reguluje hladinu glukózy v krvi. A právě z tohoto důvodu by jej měli užívat sportovci a diabetici. Existuje ale více důvodů, proč užívat bramborovou šťávu každý den.

Reguluje hladinu kyselin v těle

Jednotlivé látky můžeme rozdělovat na kyseliny a zásady. Bramborová šťáva má poměrně vysoké množství zásad, takže dokáže regulovat hladinu kyselin v těle. Díky tomu dokáže zlepšit fungování trávicího systému a potlačit podráždění žaludku. Pokud například často trpíte pálením žáhy, měli byste si dopřávat bramborovou šťávu každý den.

Snižuje příznaky dny

Dna je onemocnění, které je způsobeno zvýšeným množství kyseliny močové v těle. Brambory jsou bohaté na sacharidy, ale i tak regulují sekreci této kyseliny. Díky tomu výrazně zlepšují zdravotní problémy spojené s tímto onemocněním.

Čtěte také: Pes pečuje o spící miminko. Je nemožné zůstat chladným

Má protizánětlivé vlastnosti

Jestliže vás trápí bolesti kolen a kloubů, měli byste denně užívat bramborovou šťávu. Díky ní budou obtíže zmírněny. Kromě vnitřního užití můžete bramboru použít i lokálně na bolavý kloub – jednoduše ji nastrouhejte a přiložte v gáze na bolavé místo. Po pár minutách by bolest měla ustoupit.

Zabraňuje tvorbě vředů v žaludku

Již výše bylo uvedeno, že bramborová šťáva dokáže harmonizovat množství kyselin v těle i žaludku. Z tohoto důvodu se snižuje kyselost žaludku, která je příčinou vzniku vředů, ale také mnohých jiných zdravotních problémů.

Hojí játra i močový měchýř

 Bramborová šťáva inhibuje tvorbu kamenů v močovém měchýři a účinně nás chrání před ztučněnými játry. Dokáže nás taktéž zbavit nahromaděných toxinů v těle.

Jak si připravit bramborovou šťávu?

Vzhledem k tomu, že brambory jsou poměrně levnou surovinou, určitě vás zajímá, jak z nich získat tolik ceněnou šťávu. Je to velmi jednoduché. Můžete použít odšťavňovač nebo bramboru nastrouhat. Jestliže vám vadí chuť bramborové šťávy, můžete si ji zpříjemnit trochou medu nebo citronové šťávy. Začněte ji užívat každý den a za krátkou dobu zaznamenáte úžasné změny!