Prodávají se v každém hobbymarketu, supermarketu i zahradnickém centru. Orchideje patří mezi oblíbené pokojovky, které skvěle poslouží jako květinový dárek k svátku i k narozeninám. K tomu jsou oblíbené jako interiérový prvek, protože mají překrásné květy, zdobí poličky i parapety, ale také recepce hotelů nebo firemních sídel. Jak ale docílit, aby orchideje zůstaly stále krásně zelené a byly obsypány bujnými květy? Klíčem k úspěchu je zálivka!
Péče o orchideje
Zdá se, že nepotřebují nic, ale často končí na rumišti nebo v popelnici, protože odkvetou a listy zhnědnou. Orchideje mohou dělat radost po dlouhé roky, je však nutné jim věnovat patřičnou péči. Základem je pravidelné přesazování a odstraňování uschlých nebo uhnilých kořenů, doplňování živin a výměna substrátu. Vzdušné kořeny potřebují dostatek světla, ale také přiměřeně velkou nádobu, aby mohly dopřát rostlině růst. Po odkvětu se doporučuje nechat rostlinu odpočinout a odstranit suché výhony, aby mohla zase nasadit poupata. Kromě toho zkušení pěstitelé ještě sázejí na speciální zálivku.
Stimulační zálivka pro bohaté květy
Tajemství, jak docílit krásných orchideje po dlouhé roky, se skrývá v zálivce. Jednoduchá stimulující zálivka se používá jednou měsíčně a zapříčiní, že rostlina bude odolná se sytě zelenými listy, kořeny zůstanou zdravé a výhony obrazí novými poupaty. Jedná se o prověřenou metodu milovníků orchidejí, kteří nedají na tuto speciální zálivku dopustit a těší se několikrát ročně z bujně vykvetlých poupat, které potěší oči pěstitele. Jak tuto zálivku připravovat a používat?
Citronová zálivka na orchideje
Není nic snazšího než si připravit tuto speciální zálivku na orchideje. Skládá se z pouhopouhých dvou ingrediencí – citronové šťávy a vody. Na jednu lžičku čerstvé citronové šťávy (asi 5 ml) je potřeba 1 litr teplé vody, která by měla být převařená nebo odstátá. Je možné použít i dešťovou, protože orchideje nesnesou tvrdou nebo chlorovanou vodu z vodovodního řadu. Orchideje se tímto roztokem zalévají jednou měsíčně, vhodnější je zalévat spodem pomocí ponoru, přičemž už po prvních aplikacích je vidět účinek okyselení rostliny. Zalévání citronovou vodou je nutné ukončit s rozkvětem poupat.
Zdroj: smakdnia.pl