Červená řepa: recept na zdravé tělo a lék proti některým onemocněním

Zdravé stravování je nezbytné, pokud chcete mít zdravé tělo a dlouhý, spokojený život. Ovoce a zelenina se tak nutně musí stát každodenní součástí vašeho jídelníčku, a to z dobrého důvodu. Jsou totiž plné vitamínů, minerálů a mikroživin, které jsou pro lidské zdraví nezbytné. Červená řepa je jednou z těch, která je pro naši pohodu nepostradatelná. Je plná vitamínů a minerálů, má nízký obsah kalorií a přitom vysoký obsah vlákniny. Podívejme se na její výhody z blízka.

Co obsahuje červená řepa?

Stejně jako mrkev a tuřín, i řepa je kořenová zelenina. Všechny z nich jsou bohaté na sacharidy a skládají se z 90% sacharózy, mimo jiné v malém množství glukózy a fruktózy. Kromě toho ale obsahuje celou řadu cenných složek, které pomáhají ke zlepšení lidského zdraví. Mezi ty, které jsou pro vás nejdůležitější, patří:

  • vitamíny A a C,
  • beta-karoten, flavonoidy, betalainy,
  • železo, sodík, hořčík, draslík,
  • vápník, zinek, měď a fosfor.

Zdravotní přínosy červené řepy

V první řadě snižuje krevní tlak. Nízko kalorická a přitom na vitamíny bohatá řepa, je mimo jiného bohatá jaké na dusičnany, které pomáhají snižovat krevní tlak. Tato a jí podobné druhy zeleniny s vysokým obsahem dusičnanů nejen snižují tlak, ale mají také vazoprotektivní účinky. Řepný džus může mít velmi důležité a prospěšné antihypertenzní účinky.

Čtěte také: Zemřela režisérka a scenáristka Marie Poledňáková, bylo jí 81! Natočila nejznámější komedii a objevila Tomáše Holého.

Jedná se o úžasný antioxidant, a to díky fenolovým sloučeninám a flavonoidům. Chrání tak buňky těla před poškozením, které je způsobeno volnými radikály. Zároveň má i protizánětlivý vliv, a to díky betalainům. Dalším důležitým prvkem je detoxikace jater. K tomu dochází pomocí antioxidantů, vitamínu A, B6 a železa. Právě tyto složky odstraňují toxiny z organismu.

Jak řepu zakomponovat do svého jídelníčku?

Receptů, u kterých můžete použít červenou řepu, je celá řada. Konzumovat ji můžete syrovou i vařenou, v salátech, džusu i teplých pokrmech. Obecně se jedná o zeleninu, kterou není příliš těžké začlenit do jídelníčku, a se kterou můžete pracovat velmi snadno. Koupit si ji přitom můžete jako bulvu, anebo naloženou v plechu. S obojím lze dobře pracovat.

Recepty

Jako první můžete vyzkoušet lahodný a velmi zdravý recept na řepný džus. Potřebovat k tomu budete jednu řepu, jedno jablko, půlku citronu a půl šálku vody. Jablko i červenou řepu nakrájejte na malé kousky. Míchejte všechny ingredience dohromady alespoň po dobu 60 vteřin. Potom si můžete pochutnat. Pokud chcete mít skutečně konzistenci džusu, vše dohromady rozmixujte.

Řepný salát si můžete připravit ze 4 červených řep, 2 brambor, 2 šalotek, 2 lžic extra panenského olivového oleje, 1 lžíce balzamikového octa, 1 lžíce citronové šťávy, 1 malého svazku petrželky a soli a pepře dle chuti. Řepu uvařte v osolené vodě po dobu 45 minut, oloupejte a nakrájejte. Brambory vařte v páře asi 15 minut, oloupejte a nakrájejte. Šalotku a petržel nasekejte a vše smíchejte dohromady.