Chcete mít cibuli, kterou vám budou sousedé závidět? Podívejte se na trik, který používají ti nejzkušenější zahrádkáři. Stačí jednoduchý postup a vaše cibule bude velká a úrodu nebudete zvládat sklízet -
Menu

Chcete mít cibuli, kterou vám budou sousedé závidět? Podívejte se na trik, který používají ti nejzkušenější zahrádkáři. Stačí jednoduchý postup a vaše cibule bude velká a úrodu nebudete zvládat sklízet

Cibule patří mezi nejoblíbenější českou zeleninu, která má v kuchyni všestranné využití. Pokud máte to štěstí a bydlíte v rodinném domě se zahrádkou, určitě je dobré udělat z cibule jednu z vámi pěstovaných plodin. Její pěstování totiž není vůbec složité a jídlo připravené z vlastnoručně vypěstované zeleniny prostě vždy chutná lépe než z té kupované.

Tajemství úspěchu

Cibule se obecně dá pěstovat buď ze semen, anebo, což se doporučuje, neboť výsledná cibule je poté větší, ze sazeničky. Sazeničky jsou vlastně malé cibulky, které jsou vypěstované z na jaře zasazených semen. Na podzim se ale sklidí, přes zimu se skladují při pokojové teplotě, aby se na jaře dalšího roku mohly zase vysadit, jako sazeničky. Abyste měli jistotu, že se tyto sazeničky dobře v půdě uchytí a že vaše cibule bude mít na podzim úctyhodnou velikost, doporučuje se jednoduchý trik. Sazeničky před vlastním vysazením namočit.

Namočení navíc nejen urychlí proces růstu cibule, ale také jí ochrání před různými choroboplodnými zárodky, které by vaši úrodu mohly poškodit. Existuje několik různých způsobů, jak a do čeho sazeničky před výsadbou namočit. Přinášíme vám několik z nich a vy se tak můžete sami rozhodnout, kterému dáte přednost.

Fyziologický roztok

Namočení sazeniček do fyziologického roztoku neboli roztoku chloridu sodného je vhodné hned z několika důvodů. Jedním je právě ochrana malé sazeničky před nejrůznějšími půdními organismy, které by ji mohly poškodit. Stačí sazeničky ponořit na dobu přibližně dvou až tří hodin do dvou litrů vody, ve kterých jste předtím rozpustili přibližně dvě polévkové lžíce soli. Kromě ochrany sazeničky roztok povzbudí i následný růst cibulky.

Roztok jedlé sody

Jiným způsobem, jak sazeničky ochránit před choroboplodnými zárodky, je namočení v roztoku jedlé sody. V tomto případě se doporučuje rozpustit jednu lžičku jedlé soli v deseti litrech teplé vody. Poté stačí do tohoto roztoku sazeničky ponořit přibližně na čtvrt hodiny.

Roztok hypermanganu

Sazeničky lze namočit i do roztoku hypermanganu neboli manganistanu draselného. Stačí rozpustit jednu polévkovou lžíci hypermanganu v deseti listrech vody a dobře rozmíchat, aby došlo k úplnému rozpuštění krystalů hypermanganu. Následně cibulky namočíme na přibližně dvě hodiny. Hlavní výhodou tohoto způsobu namočení sazeniček je opět ochrana před nejrůznějšími patogenními bakteriemi.

Březový dehet

Poslední možností, kterou vám v souvislosti s namáčením sazeniček cibule můžeme doporučit, je namočení v tak zvaném březovém dehtu. Březový dehet je tmavá hustá hmota, která se získává suchou destilací březové kůry. Namočení sazeniček do březového dehtu je dokáže ochránit před jedním z nejčastějších a nejúpornějších škůdců – květilkou cibulovou. Namočení se doporučuje nejméně po dobu tří hodin v roztoku vytvořeném v poměru jedné polévkové lžíce březového dehtu na jeden litr vody. Vhodné je sazeničky namočit v síťce a zároveň něčím zatěžkat, abyste měli jistotu, že je sazenička opravdu celé ponořená.

Líbil se vám článek?

Tisk
DŮM A ZAHRADA

Že jsou palety na vyhození? Rozhodně ne! Tady máte 9…

Co je to paleta, to každý ví. Několik prken, které mají obdélníkový tvar a které slouží hlavně k jednoduššímu transportu většího…
DŮM A ZAHRADA

Tohle jsou patrně nejvzácnější orchideje na světě. Z jakého důvodu?…

Orchideje jsou samy o sobě velmi zajímavé květiny. Nutno ale říci, že je jich velké množství. Existuje tedy nepřeberné množství…
DŮM A ZAHRADA

Myslíte si, že na malém prostoru se nedá útulně a…

Krásné, nové a pohodlné bydlení je snem mnoha z nás. Bohužel ne každý si může dovolit koupit si nově postavený…
DŮM A ZAHRADA

Chcete si doma vypěstovat krásné růže? Zapomeňte na speciální zeminu.…

Růže je nádherná květina, není proto divu, že je jedním z nejčastějších dárků. Jen je škoda, že tak rychle uvadají –…
DŮM A ZAHRADA

Nebudete věřit tomu, jak skvěle můžete využít vodu po vařených…

Vejce jsou již po staletí typickou součástí klasické anglické snídaně. Možná jste si až doteď mysleli, že příprava vajec není…
DŮM A ZAHRADA

Tohle musíte vyzkoušet! Úžasné tipy, díky kterým bude vaše zahrada…

V domácnosti se velice snadno a velice rychle nahromadí spousta starých a nepotřebných věcí. Nemusí ale nutně skončit jenom v odpadu –…