Chcete mít doma vždy dokonale naklizeno? Dejte na rady nejzkušenějších. Tato profesionální uklízečka odhalila své triky, jak zajistit vždy dokonalou čistotu sporáku a trouby. Co říká?

Udržet kuchyni v dokonalé čistotě, to je někdy až nadlidský úkol. Není se čemu divit, jelikož v kuchyni se chystají potraviny, jí se tam, stejně jako se zde i denně vaří. Každá hospodyně ví, že úklid této místnosti je celkem pracný. I proto, že zde jsou nečistoty od oleje, různá zašlá špína, mastnota a mnoho dalšího. Jak dokonale umýt sporák a troubu? Nechte se inspirovat od zkušených profesionálních uklízeček, které to zvládají levou zadní.

Čističe z obchodu? Ty nechte v regálech

Každého napadne, že nejlepší možností je sáhnout po nějakém čističi z obchodu. Nutno říci, že to není úplně nejlepší volba. Proč? Jelikož mnoho takových stojí hodně peněz a tak se úklid prodraží. Dále to nedoporučujeme z toho důvodu, že chemie v kuchyni rozhodně není to pravé, jelikož by se mohla dostat do jídla. Třetí důvod je spojený s tím, že ani jejich účinnost není nejlepší. A tak je na místě zkusit něco lepšího. Recept, který bude domácí. Uvidíte, jak se vaše kuchyně bude lesknout.

Co budete potřebovat? jenom 3 věci

Budete překvapeni, že na dokonalé vyčištění vaší kuchyně budete potřebovat pouze tři věci. A o jaké se jedná? Tady je jejich výčet. Až na jednu budete mít vše jistě doma, hned po ruce. Nachystejte si:

Čtěte také: Muž se pokusil o vraždu velmi zvláštním způsobem

  • Vatičky do uší
  • Kartáček na zuby
  • Kapky amoniaku

Jak na samotné čištění?

Zde hraje roli to, zda máte v plánu čistit spíše větší plochy, nebo konkrétní místa. Pokud jde o velké plochy, tak je vhodné smíchat amoniak s trochou vody a dále zubním kartáčkem jezdit po problémových místech, dokud nebudou všechny nečistoty uvolněny. Nemusíte ani nijak tlačit, jelikož sílu amoniaku pocítíte už za chvíle. Když jde o lokální znečištění na hůře dostupných místech, stačí do amoniaku namočit danou tyčinku a už s ní vyčistit konkrétní prostor. I tady budete nadšeni z toho, jak špína doslova mizí před očima.

Na závěr už stačí čištěný prostor utřít mokrou houbičkou a potom suchou utěrkou. To samozřejmě z toho důvodu, že díky tomu eliminujete zbytky amoniaku, která jste na sporák nanášeli. Poté už můžete obdivovat výsledek, který bude stoprocentně dokonalý. Tím si buďte jisti.

Co budete potřebovat na vyčištění vaší trouby?

Sporák máte hotový. Nyní je na místě ještě vyčistit troubu. Na ni už amoniak používat nebudete, jelikož je třeba vytvořit si jinou čisticí směs. I ta je velmi jednoduchá a také se skládá ze 3 ingrediencí. Co konkrétně budete potřebovat?

  • Prášek do pečiva
  • Jednou sodu
  • Kyselinu citronovou

Příprava čisticí směsi je velmi snadná

Všechny tyto tři suroviny jenom smícháte dohromady. Žádné jiné složitosti v tom nehledejte. Když máte hotovo, už je můžete postupně nanášet do vnitřku trouby. Ten doporučíme nejprve navlhčit trochou vody a potom nanést právě tuto směs. Nanášejte ji lehce, aby na stěnách zůstávala. Takto ji nechte působit po dobu zhruba 10 – 20 minut. Během ní dojde k tomu, že se nečistoty téměř samy uvolní. Následně setřete hadříkem a potom opět využijte mokrou houbičku a suchou utěrku, aby došlo k tomu, že odstraníte poslední zbytky, které zde byly.

Hledáte ještě jednodušší způsob na troubu?

Pokud ano, tak tady je. Na lehčí nečistoty a průběžné čistění totiž bude stačit, když smícháte vodu s octem v poměru 1:1. Tedy jeden díl vody a jeden díl octa. Když máte, dejte nádobu s touto směsí do trouby. Tu zavřete a zapněte na 120 stupňů Celsia. Takto nechte troubu zapnutou po 30 minut. Potom vypněte, ale dalších 20 minut neotvírejte. To udělejte až následně. Sice vás překvapí silný zápach octu, ale také to, že všechny nečistoty snadno odstraníte hadříkem.