Cuketa je úžasný druh zeleniny, kterou si mnoho lidí pěstuje na zahradě. Koupit ji v obchodě můžete během celého roku, ale v létě jsou plody nejlepší. Ať už máte cukety domácí nebo ne, můžete si z nich připravit vynikající pomazánku na chléb nebo jiné pečivo. Je nejen velmi zdravá, ale také lahodná a krémová. Proto je skvělá na snídani nebo studenou večeři.
Co budete potřebovat?
Na domácí pomazánky obecně nepotřebujete příliš mnoho surovin. Právě v tom spočívá jejich krása, protože jsou díky tomu nejen jednoduché, ale také velmi levné. A jestli máte domácí cukety, budete mít pomazánku ještě levnější. Navíc velmi efektivně zpracujete své plodiny ze zahrady. Podívejme se, co budete potřebovat na výrobu:
- cuketa – 450-500 gramů,
- velká cibule – 1 ks,
- mrkev – 1 ks,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- kopr – 1 svazek,
- tavený sýr – 170 gramů.
Pracovní postup
Mrkev, cibuli a cuketu nakrájejte na kostičky. Mrkev a cibuli usmažte. Po chvíli přidejte také cuketu, zakryjte pánev pokličkou a duste zeleninu na mírném ohni po dobu 10-12 minut. Poklici sundejte a zeleninu ještě pár minut ohřívejte. Voda, která se uvolnila ze zeleniny, se musí odpařit. Poté přidejte sůl a pepř podle své chuti. Zeleninu nechte vychladnout, přidejte nasekané bylinky, tavený sýr a vše rozmixujte v mixéru. Přesuňte pomazánku do vzduchotěsné nádoby a skladujte ji v lednici.
Proč je cuketa tak zdravá?
Cukety obsahují hodně vápníku, hořčíku, železa, vitamínů skupiny B, vitamín C a vitamín A. Velkou výhodou cukety je fakt, že je snadno stravitelná a nízkokalorická. Proto se skvěle hodí při dietě a v případě, že chcete doplnit své vitamíny a minerály. Pamatujte si, že sama o sobě nemá výraznou chuť, a proto ji musíte dobře ochutit a zajistit, aby měla kolem sebe chutné ingredience. Obsahuje také hodně vody, kterou musíte nechat odpařit během přípravy nebo ji musíte vymačkat.
Zdroj: cpykami.ru