Staročeská zelňačka s klobásou
Reklama
Tato stará česká specialita spojuje kysané zelí, brambory a paprikovou klobásu do lahodné polévky, která zahřeje tělo i duši.
Ingredience:
- 500 g kysaného zelí
- 2 nožičky oblíbené paprikové klobásy
- 2 velké brambory
- 1 středně velká cibule
- 1 l silného hovězího vývaru
- 1 lžička celého kmínu
- 2 malé větvičky čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 2 celé bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 3 celé kuličky barevného pepře
- Trocha oleje nebo sádla
Na jíšku:
Reklama
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
Dokončení:
- Zakysaná smetana
- Hladkolistá petržel
Postup:
- Brambory nakrájejte na menší kostičky a vařte s kmínem v rendlíku, dokud nezměknou. Poté vypněte plamen a nechte je ve vodě odpočívat.
- Sceďte zelí, propláchněte ho pod tekoucí vodou a nakrájejte na asi centimetrové kusy. Dejte zelí do hrnce a přidejte celé koření (bobkový list, tymián, nové koření a pepř zabalený v gázě nebo do sítka). Zalijte vývarem a nechte dusit asi 30 minut.
- Mezitím nakrájejte cibuli a klobásu. Na pánvi začněte restovat klobásu a poté přidejte cibuli. Přidejte trochu oleje nebo sádla, pokud je potřeba. Přidejte uzenou papriku a nechte provonět. Měli byste získat zlatavou cibulku a vypečenou klobásu.
- Až zelí změkne, vyjměte sítko s kořením. Přidejte klobásku a vařené brambory do zelí. Nechte pět minut povařit, aby se chutě propojily.
- Na pánvi od klobásy si připravte jíšku. Rozehřejte máslo, přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne hladká směs bez hrudek.
- Dochucení polévky podle chuti solí, pepřem a dalšími kořením. Při podávání ozdobte polévku zakysanou smetanou, čerstvě mletým pepřem a nasekanou petrželkou.
Zdroj: babiccinavolba.cz
Reklama