Chutná tradice: Staročeská zelňačka s klobásou

Staročeská zelňačka s klobásou

Tato stará česká specialita spojuje kysané zelí, brambory a paprikovou klobásu do lahodné polévky, která zahřeje tělo i duši.

Ingredience:

Čtěte také: Základní recept na máslový krém na dezerty a dorty

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 nožičky oblíbené paprikové klobásy
  • 2 velké brambory
  • 1 středně velká cibule
  • 1 l silného hovězího vývaru
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2 malé větvičky čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 2 celé bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 celé kuličky barevného pepře
  • Trocha oleje nebo sádla
shutterstock.com

Na jíšku:

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky

Dokončení:

  • Zakysaná smetana
  • Hladkolistá petržel

Postup:

  1. Brambory nakrájejte na menší kostičky a vařte s kmínem v rendlíku, dokud nezměknou. Poté vypněte plamen a nechte je ve vodě odpočívat.
  2. Sceďte zelí, propláchněte ho pod tekoucí vodou a nakrájejte na asi centimetrové kusy. Dejte zelí do hrnce a přidejte celé koření (bobkový list, tymián, nové koření a pepř zabalený v gázě nebo do sítka). Zalijte vývarem a nechte dusit asi 30 minut.
  3. Mezitím nakrájejte cibuli a klobásu. Na pánvi začněte restovat klobásu a poté přidejte cibuli. Přidejte trochu oleje nebo sádla, pokud je potřeba. Přidejte uzenou papriku a nechte provonět. Měli byste získat zlatavou cibulku a vypečenou klobásu.
  4. Až zelí změkne, vyjměte sítko s kořením. Přidejte klobásku a vařené brambory do zelí. Nechte pět minut povařit, aby se chutě propojily.
  5. Na pánvi od klobásy si připravte jíšku. Rozehřejte máslo, přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne hladká směs bez hrudek.
  6. Dochucení polévky podle chuti solí, pepřem a dalšími kořením. Při podávání ozdobte polévku zakysanou smetanou, čerstvě mletým pepřem a nasekanou petrželkou.

Zdroj: babiccinavolba.cz