Tyhle česnekové placky jsem poprvé ochutnala, když jsme byli s rodinou několik dní na dovolené na Slovensku. Tenkrát nám je podali v restauraci k polévce a natolik mi zachutnaly, že jsem si vyprosila recept. Doma jsem ho hned vyzkoušela a do placek se zamilovala. Nyní je připravujeme nejen jako přílohu k sytější polévce, ale někdy s nimi nahradíme i běžné pečivo.
Reklama
Česnekové placky jsou naprosto ideální zvláště v případě, kdy chcete k obědu nebo k večeři připravit sytější polévku (třeba takovou fazolačku) a chcete, abyste se pořádně a vydatně najedli. Pokud si k polévce dopřejete kousek česnekové placky, můžu vám zaručit, že sytí budete až až.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 300 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2 polévkové lžíce vepřového sádla
- 2 polévkové lžíce vody
- 1 čajovou lžičku soli
- 1 čajovou lžičku krupicového cukru
- 1 čajovou lžičku kmínu
- 200 ml vody
- 4 stroužky česneku
Jak postupovat při přípravě?
- Začněte tím, že si připravíte kvásek, který necháte vzejít.
- Jakmile kvásek vzejde, přidáte k němu ostatní suroviny a vypracujete hladké těsto.
- Z těsta vytvarujte bochník, posypte ho moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte odpočinout.
- Z těsta poté vytvarujte placky o síle cca 2 cm.
- Povrch placek potřete olejem, který smíchejte s utřeným česnekem a trochou vody.
- Placky posypte kmínem, vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C cca 30 minut.
- Po upečení placky vyjměte z trouby a potřete je trochou studení vody.
- Nechte vystydnout přikryté utěrkou.
Přeji Vám dobrou chuť!
Reklama