Poměrně často dostáváme kaštanové pyré. Mnohdy se mi nahromadilo, až jsem ho musela dávat zamrazit, protože jsem nevěděla co s ním. Tento recept původně vznikl přetvořením jednoho jiného a výsledek stojí za to.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 6 vajec
- 4,5 lžíce hladké mouky
- 1,5 PL kakaového prášku
- 2 KL vanilkového aroma
- 6 PL cukru
- 1/2 balení prášku do pečiva
Na náplň:
- 500 g kaštanového pyré
- 10 ml rumového aroma
- 5 PL moučkového cukru
- 2 balení vanilkového pudingu
- 8 dl mléka
- 10 dkg másla
- 1 dl smetany na šlehání
Na vrchní část:
- 4 dl smetany na šlehání
- 2 PL kakaového prášku
- 1 KL ztužovače šlehačky
- 1 PL moučkového cukru
Jak na to?
Nejprve si připravíme piškotové těsto. Žloutky oddělíme od bílků a utřeme je s cukrem a kakaem. Postupně přidáváme mouku a kypřící prášek. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a přimícháme do žloutkové masy. Těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v předehřáté troubě na 150°C přibližně 30 minut. Ke konci těsto zkontrolujeme špejlí.
Dokud se těsto peče, připravíme si krém. V 3 dl mléka rozmícháme dva pudinky a cukr. Zbytek mléka zahříváme v hrnci na bod varu. Přilijeme rozmíchané mléko s pudinkem a mícháme do zhoustnutí. Puding odstavíme z ohně a přimícháme polovinu másla. Takto připravenou masu necháme vychladnout.
Kaštanové pyré rozmačkáme vidličkou a přimícháme druhou polovinu másla se smetanou a rumovým aroma. Do této směsi přimícháme 3-4 lžíce pudinkového krému.
Hotové piškotové těsto necháme vychladnout a vodorovně rozřízneme na polovinu.
Piškot naplníme krémem následovně:
Spodní část piškotů natřeme kaštanovým krémem a na něj naneseme vrstvu pudinkového. Na něj položíme druhý piškot, který potřeme vyšlehanou smetanou spolu se ztužovačem a cukrem.
Posypeme kakaovým práškem a necháme ztuhnout v lednici alespoň na 20 minut.
Dobrou chuť!
Náš tip:
Použijte plech s měřítky 20×35 cm.