Stejně jako bílý vinný střik patří k létu a velmi dobře se jeho prostřednictvím udržuje správná hydratace, k zimním měsícům naopak patří svařené víno. Tento kořeněný horký nápoj nejen skvěle chutná a příjemně zahřívá při pobytu v chladných venkovních podmínkách, obsahuje také řadu přínosných látek podporujících obranyschopnost a imunitní systém. Připravit jemné a chutné svařené víno není zcela snadné, s tímto receptem však dosáhnete zaručeného výsledku.
Jak na chutné svařené víno
K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:
- červené víno – 3 l
- med – 5 lžic
- celá skořice – 3 ks
- celý hřebíček – 10 ks
- celý muškátový oříšek – 1 ks
- sušená jablka – ½ hrnku
Tento recept je možné použít také na bílé víno. Víno je potřeba postupně zahřívat, koření se přidává již v první fázi, jablka až po dosažení varu. Jakmile víno vaří, je možné koření vyjmout a ponechat nápoj již jen temperovat.
Nevšední recept na svařené víno
Vedle klasického svařáku lze nápoj připravovat také pomocí velmi chutných speciálních receptů. Zde je jeden z nich. Potřebovat budete:
- polosladké červené víno – 1 l
- polosladké bílé víno – 1 l
- rum – 1,5 dcl
- cukr – 10 dkg
- celá skořice – 2 ks
- citron – 1 ks
- pomeranč – 5 ks
Příprava svařáku:
- 2 pomeranče a citron důkladně omyjte a ve slupce nakrájejte na kolečka.
- Vymačkejte šťávu ze tří zbývajících pomerančů.
- Vína smíchejte, přidejte skořici a začněte je pomalu ohřívat.
- Jakmile se víno mírně ohřeje, přidejte cukr, nakrájený citron a pomeranče, a také vymačkanou pomerančovou šťávu.
- Odstavte z ohně a přidejte rum.
Kromě vína lze připravit také svařený nápoj z jablečného moštu, a to obdobným způsobem – povařením se skořicí a medem.