David Hampl
1 prosince, 2020

Stejně jako bílý vinný střik patří k létu a velmi dobře se jeho prostřednictvím udržuje správná hydratace, k zimním měsícům naopak patří svařené víno. Tento kořeněný horký nápoj nejen skvěle chutná a příjemně zahřívá při pobytu v chladných venkovních podmínkách, obsahuje také řadu přínosných látek podporujících obranyschopnost a imunitní systém. Připravit jemné a chutné svařené víno není zcela snadné, s tímto receptem však dosáhnete zaručeného výsledku.

Jak na chutné svařené víno

K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:

  • červené víno – 3 l
  • med – 5 lžic
  • celá skořice – 3 ks
  • celý hřebíček – 10 ks
  • celý muškátový oříšek – 1 ks
  • sušená jablka – ½ hrnku

Tento recept je možné použít také na bílé víno. Víno je potřeba postupně zahřívat, koření se přidává již v první fázi, jablka až po dosažení varu. Jakmile víno vaří, je možné koření vyjmout a ponechat nápoj již jen temperovat.

Nevšední recept na svařené víno

Vedle klasického svařáku lze nápoj připravovat také pomocí velmi chutných speciálních receptů. Zde je jeden z nich. Potřebovat budete:

  • polosladké červené víno – 1 l
  • polosladké bílé víno – 1 l
  • rum – 1,5 dcl
  • cukr – 10 dkg
  • celá skořice – 2 ks
  • citron – 1 ks
  • pomeranč – 5 ks

Příprava svařáku:

  1. 2 pomeranče a citron důkladně omyjte a ve slupce nakrájejte na kolečka.
  2. Vymačkejte šťávu ze tří zbývajících pomerančů.
  3. Vína smíchejte, přidejte skořici a začněte je pomalu ohřívat.
  4. Jakmile se víno mírně ohřeje, přidejte cukr, nakrájený citron a pomeranče, a také vymačkanou pomerančovou šťávu.
  5. Odstavte z ohně a přidejte rum.

Kromě vína lze připravit také svařený nápoj z jablečného moštu, a to obdobným způsobem – povařením se skořicí a medem.

Sdílejte článek