Vypěstovat si rajčata nebo papriky na své zahradě nebo v truhlíku je skvělá možnost, jak ušetřit trochu peněz a zároveň si užít bio kvalitu zeleniny. Jestli chcete mít obrovskou a nádhernou úrodu, musíte svou zeleninu zalévat tím správným hnojivem. A nejlepší je pochopitelně hnojivo, které si připravíte snadno a rychle u sebe doma. Velkou výhodou je, že na to nepotřebujete skoro nic.
Přírodní hnojiva jsou vždy nejlepší volba
V zahradnictví najdete nespočet produktů a mnoho z nich se hodí také pro rajčata nebo papriky. Na druhou stranu si ale můžete také vyrobit domácí produkt, který bude fungovat stejně dobře (možná i lépe) a neutratíte za něj prakticky ani korunu. A nejde jen o cenu. Velmi důležitá je také kvalita, protože svým rostlinám jistě nechcete poskytovat chemické látky.
Co budete potřebovat?
Na toto domácí a zcela přírodní hnojivo potřebujete jen tři věci. Cibuli jistě máte neustále doma a jestli máte krb nebo gril na dřevo, máte k dispozici jistě také popel. Právě to, že nepotřebujete téměř nic, je jednou z největších výhod tohoto receptu. Schovejte si pár cibulových slupek a můžete se pustit do výroby vlastního hnojiva na rajčata. Potřebujete jen:
- cibulové slupky – 4-5 ks,
- dřevěný popel – 3 polévkové lžíce,
- voda – 3 litry.
Pracovní postup
Všechny cibulové slupky vložte do vroucí vody. Vařte je asi po dobu 5 minut, aby se z nich uvolnily maximální množství prospěšných složek. Poté do směsi přidejte dřevěný popel a důkladně promíchejte. Až bude hnojivo hotové, nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Před každým použitím nezapomeňte produkt protřepat, aby se uvolnil popel ze dna.
Jak hnojivo používat?
Na každou sazenici potřebujete jen 3-5 polévkových lžic tohoto tekutého hnojiva. Před použitím protřepejte nádobu s hnojivem a používejte ho na své sazenice každých 10 dnů během jejich vegetačního období. Doba, kdy rajčata kvetou a plodí, je ideální pro pravidelné hnojení. Připravené hnojivo můžete skladovat v lednici, aby vám vydržel delší dobu.
Zdroj: oskanu.lt