Co můžete udělat, když vám zůstanou doma brambory?

Každému z nás někdy zůstane v kuchyni pár brambor, které potřebujeme zpracovat. To není nic nového pro nikoho z nás. Pravdou je, že je nemusíte vyhazovat. Postačí vám jen pár brambor, abyste si vyrobili vynikající bramborové knedlíky s omáčkou. Bude z nich vynikající večeře nebo netradiční a lehký oběd. Vyzkoušejte je sami a uvidíte, že se na ně vaše rodina bude těšit pokaždé, kdy vám zůstanou v kuchyni brambory.

Co budete potřebovat?

Na výrobu tohoto receptu nepotřebujete příliš mnoho ingrediencí. Dokonce ani na omáčku nepotřebujete téměř nic. Pokrm je velmi dobrý, zajímavý a netradiční. Všichni si pochutnají a vy budete mít skvělý způsob, jak se vypořádat se zbytky zeleniny. Když už jste za ní zaplatili, musíte z ní využít naprosté maximum. Tento recept je levný, jednoduchý a velmi chutný. Jestli nemáte rádi houby, můžete je klidně vynechat. Na výrobu knedlíků je potřeba:

  • bramborová kaše – 300-400 gramů,
  • máslo – 30 gramů,
  • sýr – 150-200 gramů,
  • vejce – 1 ks,
  • mletý kopr – 2 lžičky,
  • zakysaná smetana – 3 lžíce,
  • mouka – 100-200 gramů,
  • žampiony (čerstvé nebo v konzervě) – 100-200 gramů,
  • sůl – podle chuti,
  • mletý černý pepř – podle chuti,
  • mouka na obalení knedlíků.

Na omáčku:

Čtěte také: Slon, který strávil 40 let v zajetí, se konečně dostal na svobodu

  • salátová okurka – 1 ks,
  • česnek – 2 stroužky,
  • kopr – podle chuti,
  • zakysaná smetana (nebo majonéza) – 200 gramů,
  • sůl – podle chuti.

Pracovní postup

Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky a uvařte. Potom je rozmixujte nebo rozmačkejte na pyré. Přidejte máslo a nechte vychladnout. Sýr nastrouhejte a přidejte do něj nasekaný kopr. Jestli budete používat houby z konzervy, nakrájejte je na malé kousky. Čerstvé houby musíte před použitím orestovat na oleji a nechat vychladnout. Do bramborové kaše přidejte všechny suroviny (kromě hub) a promíchejte. Přidejte tolik mouky, abyste získali pevnější hmotu.

Namočte si ruce a z této směsi vytvarujte rukama knedlíky. Doprostřed každého z nich položte trochu žampionů. Okraje knedlíků přitlačte, aby houby zůstaly uvnitř knedlíku. Nakonec je obalte v mouce a osmažte každý z nich na rozpáleném oleji na pánvi. Na omáčku nastrouhejte okurku a vymačkejte šťávu. Česnek prolisujte, kopr nasekejte. Vše smíchejte dohromady a nakonec dochuťte solí. Knedlíky podávejte teplé s okurkovou omáčkou. Přejeme dobrou chuť!

Zero waste vaření vám ušetří peníze

Vaření ze zbytků je jedinečný způsob, jak můžete i v dnešní době ušetřit za jídlo. Jakmile suroviny nakoupíte, měli byste každou z nich zpracovat až do konce. Nevyhazujte žádné jídlo a hodně ušetříte. Navíc budete mít šanci ochutnat nové recepty. Naplánujte si vždy jídelníček na celý týden a nekupujte věci jen proto, že jsou ve slevě. Ušetříte tím mnohem více. Tento recept je jeden z těch, které můžete použít v rámci zero waste vaření.

Zdroj: receptek365.info