Co udělat, aby vám brambory po nastrouhání neztmavly?

Všichni milujeme domácí bramboráky. Těsto uděláte velmi jednoduše a po usmažení si užijete šťavnaté placky s krásnou barvou uvnitř i venku. Abyste to získali, nesmí vám brambory po nastrouhání oxidovat. To je bohužel věc, která se stává velmi často. Je to přirozené a zelenina velmi rychle získáte šedý odstín, což není při jídle lákavé. Naštěstí si s tím můžete poradit.

Reklama

Brambory nesmí chybět ve vašem jídelníčku

Tato zelenina se u nás pěstuje po celá století, a proto ve vašem jídelníčku nesmí chybět. Navíc obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Těšit se můžete na vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, fosfor, železo, vápník, měď, sodík, jód a mnoho dalších. Pravidelná konzumace brambor je pro lidské tělo prospěšná, protože podporuje mnoho funkcí organismu. Jejich velkou výhodou je také fakt, že si je můžete připravit na mnoho způsobů, včetně bramboráků.

shutterstock.com

Strouhané brambory jsou výzva i pro profíky

Brambory na vzduchu oxidují. To je věc, se kterou nemůžete nic udělat a dokonce i profesionální kuchaři museli experimentovat, aby přišli na způsob, jak tento problém porazit. Šedé bramboráky nejsou lákavé doma ani v restauraci, a proto přišli s řešením. To je dobrá zpráva pro každého z nás, protože nyní si můžete připravit nádherné a chutné bramboráky (nebo jinou úpravu brambor), aniž by změnily svou barvu. Metod existuje několik, ale my vám dnes představíme tu nejjednodušší.

Nejjednodušší metoda pro nastrouhané brambory

Do nastrouhaných brambor nalijte nějaký fermentovaný produkt. Použít můžete zakysanou smetanu nebo teplé kravské mléko. Na misku strouhaných brambor vám postačí jen jedna polévková lžíce fermentovaného mléčného produktu. Jestli nemáte nic takového doma, použijte cibuli. Nastrouhejte ji najemno a smíchejte s bramborami. Obě metody zachrání barvu zeleniny a ještě zlepší chuť výsledného pokrmu.

Reklama