Cuketa je klíčem ke zdraví

Když je její sezóna, jsou jí plné tržnice i obchody a lidé často nevědí, co s ní. Řeč je samozřejmě o cuketě, která patří k těm druhům zeleniny, které buď milujete, nebo nesnášíte. Málokdo ale ví, že cuketa patří k vůbec nejzdravějším druhům zeleniny. Obsahuje totiž množství provitaminu A, který proniká hluboko do těla, a díky němu máme spoustu energie do všech našich aktivit. Mimo to se může pyšnit ještě dalšími zdravotními benefity jako je:

  • vysoký obsah karotenů
  • obsah minerálů jako je hořčík, vápník, železo, draslík nebo fosfor
  • důležité vitamíny A, B, C
  • zdroj vlákniny
  • až z 91 % se skládá z vody

Cuketa je také velice nízkokalorická, a proto je oblíbeným produktem i pro ty, kdo myslí na svou štíhlou linii. Přitom při vhodné úpravě na pánvi nebo na grilu může získat skutečně velmi příjemnou chuť. Velice snadno se tak dá využít jako příloha místo brambor nebo těstovin a rozhodně by vám neměly uniknout ani recepty na zpracování cukety na sladko.

Zdravotní benefity

Mezi největší zdravotní benefity cukety patří:

Čtěte také: Kopřiva: královna jara, která si zaslouží i vaši pozornost

  • odkyselení organismu
  • zlepšení pohyblivosti střev
  • uklidňuje a působí proti stresu
  • je mimořádně vhodná při cukrovce, revmatismu nebo problémech s ledvinami
  • zvyšuje imunitu organismu
  • skvěle chutná a v kuchyni je mimořádně variabilní

Poskytuje tělu antioxidanty

Cuketa má vysoký obsahu vitamínu C. Ten hraje velmi důležitou roli při posilování imunitního systému, ale pomáhá snižovat také krevní tlak a bojuje proti zánětlivým procesům v těle. Je důležitým antioxidantem, a proto pomáhá předcházet poškození organismu působením volných radikálů.

Chrání a posiluje srdce

Málokdo tuší, že cuketa příznivě působí na stav vašeho srdce. Vysoký obsah vlákniny přirozeně snižuje cholesterol v krvi a zlepšuje kardiovaskulární zdraví těla. Díky pravidelné konzumaci cukety lze zajistit snížení rizika vzniku kardiovaskulárních chorob.

Významný zdroj draslíku

Podobně jako třeba oblíbené banány, i cuketa má velmi vysoký obsah draslíku. Ten pomáhá snižovat riziko cévní mozkové příhody, protože pomáhá regulovat obsah sodíku v těle. Většina z nás jej má nadbytek v důsledku stravování, které je hodně založené na kořeněných a slaných pokrmech. Nízká hladina draslíku také neprospívá celkové minerální rovnováze těla, která je mimořádně důležitá, aby všechny procesy fungovaly tak, jak mají.

Podporuje zdravé trávení

Trápí-li vás špatné trávení, trpíte nadýmání nebo máte potíže s pravidelným vyprazdňováním, dejte šanci cuketě. Díky svému obsahu elektrolytů a vlákniny totiž předchází zácpě a léčí také nechvalně známý syndrom dráždivého tračníku. Cuketu můžete konzumovat v různé podobě, ale ideální je jíst ji zasyrova nebo minimálně tepelně upravenou, aby zůstal poměr živin co možná nejvíce zachován.