Léto je období cuket, a proto se musíte naučit mnoho způsobů, jak je efektivně zpracovat. Jednou z možností, která vás možná nikdy nenapadla, je cuketová pomazánka. Připravíte ji snadno, z pár ingrediencí a máte celé tři dny, abyste ji snědli. Jestli se chystáte zrovna na výlet nebo dovolenou, tento recept vás potěší. A pochutná si na něm celá rodina, včetně dětí.
Co budete potřebovat?
Pár jednoduchých surovin a pár minut v kuchyni. Nic jiného nepotřebujete na tuto vynikající pomazánku, která potěší všechny milovníky cuket. Jestli máte domácí, budou v receptu pochopitelně chutnat nejlépe. Jen nezapomínejte na to, že vám postačí jen asi půl kilogramu. A nepřipravujte pomazánku ve velkém množství, protože vydrží jen pár dnů. Na výrobu potřebujete:
- střední cuketa – 1 ks,
- pórek – 1 ks,
- česnek – 3-4 stroužky,
- rajčatový protlak – 2-3 lžičky,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- strouhaný parmezán (nebo jiný sýr) – 2 lžíce.
Pracovní postup
Cuketu opláchněte, osušte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Zeleninu osolte a počkejte, dokud se neuvolní přebytečná tekutina. Mezitím si můžete nakrájet pórek najemno a prolisujte česnek. V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte pórek a česnek. Nechte zeleninu chvíli dusit, aby pórek změkl. Poté vymačkejte z cukety přebytečnou vodu a zeleninu přidejte do hrnce. Vše dochuťte solí a pepřem. Směs nechte dusit, dokud nezískáte konzistenci hrudkovitého pyré.
Na konci dušení přidejte rajčatový protlak, důkladně promíchejte a ještě chvíli duste. Poté hrnec sundejte ze sporáku a vmíchejte strouhaný parmezán. Pokrm můžete dochutit podle svých představ. Pomazánku přesuňte do čistých (sterilizovaných) sklenic a pevně je uzavřete. Pomazánku skladujte v lednici. Vydrží vám asi 3 dny. Jestli ji chcete zavařit, aby vydržela mnohem déle, nepřidávejte do ní strouhaný sýr. Naneste ji na čerstvé pečivo a máte hotovou svačinu na doma i na výlet. Dobrou chuť!
Zdroj: urwiswakcji.pl