Cuketové karbanátky pro milovníky vegetariánských pokrmů

Nemáte zrovna chuť na mleté maso nebo ho vůbec nejíte, ale chcete si stále pochutnat na karbanátcích? Vegetariánská varianta klasického českého pokrmu vás velmi příjemně překvapí. Stačí, když místo mletého masa použijete cuketu a užijete si jedinečnou chuť smažených kousků. Zvenku bude každý kousek krásně křupavý a uvnitř jemný i šťavnatý.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na zeleninové karbanátky nepotřebujete téměř všechny suroviny jako na běžné karbanátky. Místo mletého masa ovšem použijete cuketu. Nezapomeňte také na svou oblíbenou přílohu. Jinak nemusíte udělat téměř nic jinak a karbanátky budou mnohem zdravější i jemnější. Z uvedeného množství surovin získáte asi 20 kusů. Na výrobu potřebujete:

  • velké cukety – 2 ks,
  • strouhanka – 100 gramů,
  • strouhaný parmezán – 50 gramů,
  • vejce – 1 ks,
  • česnek – 1 stroužek,
  • sůl – podle chuti,
  • mletý černý pepř – podle chuti,
  • čerstvá petržel – podle chuti,
  • extra panenský olivový olej (na smažení) – podle potřeby.
Shutterstock

Pracovní postup

Cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a nechte ji v cedníku odležet po dobu 10 minut, aby pustila přebytečnou vodu. Tekutinu z cukety následně vymačkejte. Na těsto smíchejte cuketu, vejce, parmezán, strouhanku, čerstvou petržel, prolisovaný česnek, sůl a česnek. Vše důkladně promíchejte, abyste získali homogenní těsto. Rukama vytvořte z těsta menší karbanátky a dávejte si pozor, aby nebyly příliš velké, protože jinak se nepropečou správně.

Shutterstock

V případě, že bude těsto příliš tekuté nebo vlhké, můžete přidat ještě trochu strouhanky. Do pánve nalijte kvalitní olej, zahřejte ho a smažte zeleninové karbanátky z obou stran, dokud nebudou hotové. Zabere vám to 4-5 minut z každé strany. Výsledné karbanátky musí být nádherně zlaté a zvenku křupavé. Po usmažení je položte na papírové ubrousky nebo utěrky, abyste se zbavili přebytečného tuku. Přidejte k nim svou oblíbenou přílohu a nakrájenou zeleninu. Dobrou chuť!

Zdroj: ohga.it

Reklama