Máte doma hodně cuket a přemýšlíte, jak je zpracovat? Tohle je dokonalý recept pro všechny, kdo milují cukety a chtějí si na nich pochutnat trochu jinak než obvykle. A jestli máte rádi také nádivky, tohle vám rozhodně bude chutnat, protože jde o podobnou strukturu jako mají nádivky. Slané koláče chutnají vždy skvěle a můžete je použít jako lehkou večeři nebo oběd.
Cukety jsou obvykle plné vody, ale to u tohoto receptu nevadí a nemusíte z nich tekutinu ždímat. Velmi dobře se o ni postará krupice, kterou dáte pod cuketovou směs jako základ pro koláč. Také díky tomu je tento recept velmi jednoduchý a rychlý, protože jednoduše dáte vše dohromady a necháte směs upéct v troubě.
Co budete potřebovat?
Hlavní složkou jsou pochopitelně čerstvé cukety. Velmi důležité je ovšem také kvalitní uzené maso. Použít můžete i šunku nebo dokonce pečené (či vařené) kuřecí maso. Záleží na vaší chuti, ale uzené maso chutná nejlépe. Na výrobu nepotřebujete příliš mnoho a získáte jídlo pro celou rodinu. Až budete mít doma dost cuket, pusťte se do přípravy a na výsledku si jistě pochutnáte. Na výrobu potřebujete:
- cuketa – 3 šálky,
- cibule – 2 ks,
- vejce – 4 ks,
- strouhaný sýr – 250 gramů,
- uzené vepřové maso – 300 gramů,
- pšeničná krupice – 1 šálek,
- prášek do pečiva – 1 balíček,
- česnek – 5 stroužků,
- sůl – 1 lžička,
- čerstvá petržel – 2 lžíce,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- majoránka – podle chuti.
Pracovní postup
Tento recept je neuvěřitelně jednoduchý. Cuketu opláchněte, neškrábejte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli nakrájejte najemno. Sýr si nastrouhejte nebo si kupte strouhaný sýr. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Všechny ingredience smíchejte dohromady ve velké míse. Zapékací formu vymažte sádlem nebo jiným tukem a zasypte měkkou pšeničnou krupicí. Do takto připravené formy nalijte cuketovou směs a nechte asi 5 minut odpočívat, aby mohla krupice absorbovat přebytečnou tekutinu.
Troubu předehřejte na 180 stupňů a vložte do ní připravený pokrm. Pečte po dobu 50 minut. Po upečení potřete vršek sádlem nebo máslem, abyste dodali pokrmu ještě větší lesk. Navíc budete mít jistotu, že pokrm nezůstane vysušený. Žádnou přílohu nepotřebujete, a proto můžete cuketový koláč servírovat a pochutnat si na každém soustu. Podávejte koláč ideálně vlažný, ale velmi dobře chutná také o pokojové teplotě. Celá rodina si pochutná a koláč si jistě připravíte znovu. Dobrou chuť!
Zdroj: top-rezepte.de