Masové pokrmy jsou v tomto ročním období jen pro silné žaludky. Většina lidí právě v létě s radostí upřednostňuje zeleninová jídla, které navíc umí být i extrémně chutná. Léto je prostor, kdy se v kuchyni dobře experimentuje. Hlavně proto, že na zelenině nemůžete nic pokazit. Dnes se s Vámi podělíme o jeden takový experiment, který dopadl na jedničku s pěti hvězdičkami.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
- 500 g cukety
- 200 g mouky
- 2-3 vejce
- 100 g zakysané smetany
- 100 g tvrdého sýra
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 a ½ lžičky soli
- 1 lžičku pepře
- 50 g petrželky
Jak na to?
Cukety dobře omyjte a odřízněte konce. Pokud jsou starší, můžete je i oloupat, pokud ne, klidně slupku nechte. Nastrouhejte je na hrubém struhadle a vytlačte z nich šťávu.
Ve skleničce si smíchejte sodu s 3-4 kapkami octa, přilijte ji do zakysané smetany a nechte působit přibližně 5 minut.
Na malém struhadle si nastrouhejte tvrdý sýr a nasekejte petrželku nadrobno.
Ke smetaně přidejte pepř, sůl a vejce a dobře promíchejte. Pak přisypte mouku a šlehačem vyšlehejte směs do konzistence těsta.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]K němu přidejte nastrouhané cukety, sýr a nať, a vše naposledy dobře promíchejte.
Směs dejte do zapékací misky, kterou si předtím vytřete trochou rostlinného oleje, a husté těsto dejte péct do trouby. Předehřejte si ji na 180 stupňů a pečte přibližně 40 minut, dokud nebude povrch mírně zlatavý.
Přejeme dobrou chuť!