David Hampl
6 února, 2019

Spolu se stále častějším překyselením těla se zvyšuje i počet nemocí. Ostatně, jak již pravil Dr. Otto Warburg, laureát Nobelovy ceny: „žádná nemoc, včetně rakoviny, nedokáže přežít v zásaditém prostředí“. Pojďme se tedy na tuto teorii podívat zblízka a zjistit její princip, způsoby měření a možnosti pro zlepšení zásaditosti těla.

Měření kyselosti organismu

Překyselení je obvykle spojeno s nemocemi, jako jsou různé druhy rakoviny. Dr. Otto Warburg, laureát Nobelovy ceny, zjistil, že právě kyselé prostředí je živnou půdou pro patogenní organismy (kvasinky, plísně), které jsou s různými problémy spojeny. Logicky z toho vyplývá, že abychom jim předcházely, je dobré své tělo uvést ho do zásaditého stavu. Ale jak na to? Nejlepším měřítkem je zjištění úroveň pH v těle. Čím nižší číslo, tím vyšší kyselost. Ideální hodnota, které bychom měli dosáhnout, je v rozpětí od 7.0 po 7.4. Například krev si udržuje úzké rozpětí mezi 7,35 až 7,45 a je tudíž velice stabilní. Ostatní části našeho těla však tuto vlastnost obvykle nemají a můžeme u nich naměřit velice různorodá pH.

Jak poznat překyselení?

Díky změnám ve fungování těla na sobě můžeme pozorovat mnohé příznaky, které s překyselením organismu souvisejí. Nejčastějším upozorněním, že je něco v nepořádku, jsou symptomy jako například ospalost, únava a vyčerpání, až malátnost a zmatení, nervové problémy, výpadky svalového tonu a třes na zápěstích, bolesti hlavy, křeče nebo zimnice. Máte-li nějaké z těchto příznaků, je dobré zvolit cestu měření dle pH papírků, které zakoupíte v lékárně. Hodnota slin u zdravého člověka by se měla pohybovat od 7 do 7.4, výkyvy mohou nastat dle konkrétních nedávno konzumovaných potravin, a hodnota pH moči by měla být mezi 6 a 6.5. Pokud se hodnoty liší, zejména pokud jsou nižší, máte nejspíše problém s překyselením organismu.

Cesta k odkyselení těla

Stejně jako nechtěný stav překyselení nenastane ze dne na den, tak ani uvedení do přirozeného zásaditějšího stavu není otázkou chvilky. Jedná se o cílený a mnohdy dlouhodobý proces, jehož výsledek však rozhodně stojí za to a výrazně našemu zdraví prospěje. Dobrou zprávou je, že ve většině případů odkyselení nevyžaduje odbornější léčbu. Cesta je sice mnohdy časově náročná, ale jinak velice snadná. Všude připomínané a stále zmiňované zdravé stravování je základním klíčem úspěchu. Konzumujte hodně čerstvé zeleniny, ovoce, semínek, ořechů a dalších zásadotvorných potravin. Naopak vynechte ze svého jídelníčku salámy a smažené potraviny a také slazené limonády; ty je ideální nahradit vodou smíchanou s citronovou šťávou. Citron sice chutná kysele, ale nenechte se zmýlit – v těle zanechává zásaditou stopu. Dalšími důležitými faktory je dostatek odpočinku a kvalitního spánku spolu s omezením stresu a to jak fyzického, tak psychického.

Sdílejte článek