Milujete koblihy? Já rozhodně! Čerstvým koblížkům, které jsou krásně vláčné a měkoučké zkrátka nikdy nedokážu odolat. Jenže ty v obchodech mi přestaly chutnat, protože byly často tvrdé a suché – prostě nic pro mě. Našla jsem ale opravdu skvělý recept a od té doby si koblihy pravidelně připravujeme doma. A je to opravdu lahoda!
Kdo by dokázal odolat čerstvým koblihám, které tak úžasně voní a doslova se rozplývají na jazyku? Máte pravdu, jen blázen by jim dokázal říci ne. Pakliže si i vy s chutí na koblihu pochutnáte, vyzkoušejte recept, o který se s vámi podělím v následujících řádcích. Můžu vám zaručit, že jakmile jej jednou vyzkoušíte, už nikdy nebudete chtít koblihy dělat jinak!
Co budete potřebovat na přípravu?
- 50 g másla
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 10 g sušeného droždí
- 120 ml mléka
- 2 vajíčka
- 125 g pomazánkového másla
- čokoládové lupínky (nemusí být)
- moučkový cukr
- pomerančovou kůru
Jak postupovat při přípravě?
- V misce smíchejte droždí, vlažné mléko, lžičku cukru a nechte vzejít kvásek.
- Mezitím si v jiné misce smíchejte mouku, vajíčka, máslo, zbytek cukru, pomazánkové máslo a trochu pomerančové kůry na provonění.
- Jakmile vzejde kvásek, smíchejte jej s ostatními surovinami a vypracujte těsto.
- Těsto nechte na teplém místě odpočinout, čím déle jej necháte kynout, tím lépe, koblížky pak budou o to nadýchanější.
- Po vykynutí těsta do něj vmíchejte čokoládové lupínky, pokud je v koblihách nechcete, přidávat je nemusíte.
- Z těsta posléze vykrajujte kruhy, které nechte ještě chvíli na pracovní desce kynout.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C, jakmile dosáhne požadované teploty, vložte do ní plech vyložený pečicím papírem s vyskládanými koblížky a pečte je cca 20-25 minut, dokud nebudou krásně zlatavé.
Na těchto koblihách miluji nejen to, jak jsou úžasně nadýchané, příjemně měkoučké a parádně vláčné, ale zároveň i to, že se nesmaží a nejsou tím pádem vůbec mastné. Zamilujete si je i vy!