Dokonale jemné koblihy, které nemusíte smažit. Jejich chuť vás dostane do kolen! -
Menu

Dokonale jemné koblihy, které nemusíte smažit. Jejich chuť vás dostane do kolen!

Milujete koblihy? Já rozhodně! Čerstvým koblížkům, které jsou krásně vláčné a měkoučké zkrátka nikdy nedokážu odolat. Jenže ty v obchodech mi přestaly chutnat, protože byly často tvrdé a suché – prostě nic pro mě. Našla jsem ale opravdu skvělý recept a od té doby si koblihy pravidelně připravujeme doma. A je to opravdu lahoda!

Kdo by dokázal odolat čerstvým koblihám, které tak úžasně voní a doslova se rozplývají na jazyku? Máte pravdu, jen blázen by jim dokázal říci ne. Pakliže si i vy s chutí na koblihu pochutnáte, vyzkoušejte recept, o který se s vámi podělím v následujících řádcích. Můžu vám zaručit, že jakmile jej jednou vyzkoušíte, už nikdy nebudete chtít koblihy dělat jinak!

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 50 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • 120 ml mléka
  • 2 vajíčka
  • 125 g pomazánkového másla
  • čokoládové lupínky (nemusí být)
  • moučkový cukr
  • pomerančovou kůru

Jak postupovat při přípravě?

  1. V misce smíchejte droždí, vlažné mléko, lžičku cukru a nechte vzejít kvásek.
  2. Mezitím si v jiné misce smíchejte mouku, vajíčka, máslo, zbytek cukru, pomazánkové máslo a trochu pomerančové kůry na provonění.
  3. Jakmile vzejde kvásek, smíchejte jej s ostatními surovinami a vypracujte těsto.
  4. Těsto nechte na teplém místě odpočinout, čím déle jej necháte kynout, tím lépe, koblížky pak budou o to nadýchanější.
  5. Po vykynutí těsta do něj vmíchejte čokoládové lupínky, pokud je v koblihách nechcete, přidávat je nemusíte.
  6. Z těsta posléze vykrajujte kruhy, které nechte ještě chvíli na pracovní desce kynout.
  7. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C, jakmile dosáhne požadované teploty, vložte do ní plech vyložený pečicím papírem s vyskládanými koblížky a pečte je cca 20-25 minut, dokud nebudou krásně zlatavé.

Na těchto koblihách miluji nejen to, jak jsou úžasně nadýchané, příjemně měkoučké a parádně vláčné, ale zároveň i to, že se nesmaží a nejsou tím pádem vůbec mastné. Zamilujete si je i vy!

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Nejlepší hrnkové knedlíky všech dob. Zvládne je opravdu každý a…

Pokud občas sledujete nejrůznější kuchařské show nebo kulinářské soutěže, asi víte velmi dobře, jak moc se cení domácí knedlíky. Řada…
RECEPTY

Máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s nimi? Připravte…

Sezóna čerstvých rajčat je v plném proudu a pokud i vy sami rajčata pěstujete, určitě už dokážete odhadnout, jakou budete mít…
RECEPTY

Grilovací sezóna začíná – tyhle věcí prostě musíte ochutnat. Zapomeňte…

Léto a přípravy na něj jsou v plném proudu. Někteří z vás už jistě plánují letní dovolené v zahraničí, jiní se zas bohatě…
RECEPTY

Neuvěříte, jak jednoduše si můžete udělat skvělý jablečný koláč. Pokud…

Česká republika je plná osob, které naprosto milují sladké a nedají na něj za žádnou cenu dopustit. Pokud se do…
RECEPTY

Jahodová mňamka pro děti i dospělé. Hromadí se vám doma…

Sezóna jahod je v plném proudu, a tak je načase konečně si po roce zase udělat pořádný jahodový dezert plný tohoto…
RECEPTY

Nevíte, co s cuketou? Dejte sbohem klasickým polévkám, nebo populární…

Cuketa je pro mnohé trochu nepochopitelnou zeleninou. Nemá vlastně moc žádnou chuť, ale na její zpracování existuje tolik receptů, že…