Jaro máme tu, ani se nenadějeme, pokvete nám třešeň, na které se do pár týdnů objeví první slaďoučké a červené plody. Tyto plody využíváme na zavařeniny, kompoty nebo je jíme rovnou. Než vám plody na třešních dozrají, promyslete si, co s nimi uděláte. Připravili jsme pro vás nápad, který se ve vaší domácnosti stane velmi oblíbený. Jedná se o třešňový dort, po kterém se jen zapráší. Recept není složitý a postup už vůbec ne. Je rychlý a chuťově lahodný, není suchý a zachutná každému, kdo miluje třešně.
Suroviny
Pro přípravu tohoto chutného dortu budete potřebovat pár surovin, které běžně máte doma.
- Cukr krystal 250 gramů
- Vejce 4 kusy
- Rostlinný olej 200 mililitrů
- Vlažná voda 200 mililitrů
- Hladká mouka 250 gramů
- Kypřící prášek 1 sáček
- Sůl špetka
Náplň dortu
- Třešně 150 gramů
- Vanilkový pudink 1 sáček
- Mléko 350 mililitrů
- Cukr 2 lžíce
Postup
Vezměte si tří míse. Jednu velkou, střední a malou. Do velké míse umístěte mouku, sůl a kypřící prášek. Do střední mísy dejte cukr a čtyři žloutky. Do třetí misky dejte bílky. Nyní v první míse suroviny promíchejte. V druhé míse cukr a žloutky šlehejte ručním šlehačem tak dlouho, až vám vznikne bělavá tužší směs. Opláchněte metličky a vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Nyní se vraťte ke žloutkové směsi a nalijte k ní olej a vlažnou vodu, promíchejte. Nyní přilijte žloutky k mouce a řádně promíchejte. Ať v těstě nemáte žmolky. Po rozmíchání přidejte sníh. Nyní už moc nemíchejte, ale spíš těsto pouze obracejte. Takto připravené těsto vylijte do dortové formy.
Postup č. 2
Pokud máte čerstvé třešně, jistě je vypeckujte. Pokud máte třešně zavařené, nechte je okapat. Mezi tím si uvařte pudink. Jakmile bude pudink hotový, vylijte ho na těsto a naskládejte na něj ještě třešně. Připravené těsto dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte přibližně třicet minut. Pokud špejlí píchnete do těsta a nezůstane vám přilepené, dort je hotový.