Domácí bezinkový sirup chutná skvěle po celý rok

Není nic lepšího, než domácí sirup do pití. Užijte si vynikající chuť bezinek a všechny vitamíny, které vám nabízí. Nemusíte se obávat, protože sirup bude sladký stejně jako jiné, ale užijete si také příjemnou přírodní chuť bezových květů. Jestli máte rádi tuto chuť, rozhodně byste se měli naučit recept na domácí nápoj, který si můžete vychutnávat během celé zimy.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na sirup toho nepotřebujete příliš mnoho. Velmi důležité jsou pochopitelně čerstvé bezové květy bez příznaků po nemoci nebo poškození. Na svůj sirup si vyberte ty nejkrásnější, které na stromě najdete. A pochopitelně je musíte posbírat ve správnou dobu, která nastává během srpna, září a října. A právě tehdy je nejlepší si připravit tento vynikající sirup. Potřebujete na něj pouze:

  • bezové květy – 20-30 ks,
  • cukr krystal – 4 kg,
  • voda – 6 litrů,
  • citron – 5 ks,
  • kyselina citronová – 10 dkg,
  • benzoan sodný – 1 lžička.
Shutterstock

Pracovní postup

Nebudete tomu věřit, ale výroba domácího sirupu je velmi jednoduchá. Musíte si hlavně připravit bezové květy. V 5 litrech vody uvařte 3 ½ kilogramu cukru. Zbytek cukru zkaramelizujte v pánvi. Až bude téměř spálený, zalijte ho 1 litrem vody. Dávejte si pozor, abyste se nespálili, protože cukr bude pravděpodobně trochu prskat. Počkejte, dokud se cukr nerozpustí a poté vařte oba druhy cukrového sirupu dohromady. Nechte sirup vychladnout na pokojovou teplotu a poté přidejte květy černého bezu.

Shutterstock

Zároveň přidejte také všechny ostatní suroviny a nechte ho stát dalších 4-5 dnů. Nezapomeňte směs jednou za čas promíchat. Nakonec sirup přeceďte a nalijte do sterilizovaných lahví. Tato část je také velmi důležitá, protože konzervační látky vám nepomohou sirup uchovat po dlouhou dobu, pokud nebudou sklenice i víčka dokonale čistá. Když si takto připravíte bezinkový sirup na konci léta nebo na začátku podzimu, vydržíte se sirupem po většinu zimy.

Zdroj: ketkes.com/

Reklama