Milujete domácí knedlík, jaký dělávala Vaše babička, ale jaksi si stále netroufáte ho sama připravit? Nejste ani první, ani poslední. Mnoho žen si domácí knedlík představuje jako kdovíjakou těžkost v kuchyni. A přitom připravit dokonalý knedlík je jednodušší, než jste si kdy představovali.
Co budete potřebovat?
- 500 g polohrubé mouky
- 125 ml mléka
- 125 ml vody
- 1 ČL soli
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje
- 7 g sušeného droždí
- 2 PL krystalového cukru
Jak na to?
3-4 polévkové lžíce mouky si smíchejte ve vlažném mléce a vodě. Nasypte droždí, posypte to cukrem a na mírně teplém místě nechte 30 minut vykynout. Po uplynutí půlhodiny přidejte zbylou mouku a ostatní ingredience a vypracujte si vláčné těsto. Když je těsto hladké a lesklé a nemá žádné hrudky, odložte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na mírně teplém místě vydkynout dalších 30-40 minut.[hana-code-insert name=’google‘ /]


Abyste předešli nepříjemným situacím, doporučujeme nalít dostatek vody a po přivedení do varu ztište plyn. Voda se odpaří pomaleji a Vám nebude hrozit, že Vám začne přetékat hrnec, neboť po jeho nuceném otevření Vám knedlík splaskne.
Pokud necháte knedlík před pařením vydkynout v téměř zavřeném pařícím hrnci, bude nádherná a nadýchaná. Aby Vám takový i zůstal, po paření ho uložte na dřevěnou desku a propíchejte ho párátkem nebo špejlí. Unikne přebytečná pára a knedlík nesplaskne, ale zůstane krásně nafouknutý. Po vychladnutí knedlík potřeme olejem, aby neoschl a můžeme podávat.
Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při přípravě!
