Domácí knedlík: Tento recept jsem podědila po mojí babičce a traduje se u nás celá desetiletí. Jak se ho naučíte, už si knedlík v obchodě nekoupíte!

Milujete domácí knedlík, jaký dělávala Vaše babička, ale jaksi si stále netroufáte ho sama připravit? Nejste ani první, ani poslední. Mnoho žen si domácí knedlík představuje jako kdovíjakou těžkost v kuchyni. A přitom připravit dokonalý knedlík je jednodušší, než jste si kdy představovali.

Co budete potřebovat?

  • 500 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 1 ČL soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 7 g sušeného droždí
  • 2 PL krystalového cukru

Jak na to?

3-4 polévkové lžíce mouky si smíchejte ve vlažném mléce a vodě. Nasypte droždí, posypte to cukrem a na mírně teplém místě nechte 30 minut vykynout. Po uplynutí půlhodiny přidejte zbylou mouku a ostatní ingredience a vypracujte si vláčné těsto. Když je těsto hladké a lesklé a nemá žádné hrudky, odložte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na mírně teplém místě vydkynout dalších 30-40 minut.[hana-code-insert name=’google‘ /]

Připravte si desku, vezměte si těsto a vytvarujte si z něj Vámi zvolený tvar. Někdo preferuje klasické podlouhlé knedlíky, někdo má rád oválné knedlíky a jsou i lidé, kteří připravují knedlíky, jako kulatý bochník.

Čtěte také: Nevěřila jsem, že polévka z této suroviny může někomu chutnat. Pak mi ale kamarádka uvařila letní okurkovou polévku, která chutnala naprosto famózně!

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Těsto vložte do nádobky s kouřícím sítkem a nechte ještě 15 minut vykynout. Těsně před pařením knedlík dobře potřete olejem nebo máslem. Pak opatrně přilijte vodu a pusťte plyn. Knedlík pařte alespoň 20 minut, aby prošla teplem opravdu celá. Pokud jste si zvolili například tvar kulatého bochníku, nechte knedlík pařit déle, aby prošla až do středu. Nezapomeňte, že během paření byste hrnec neměli otevírat, proto je lepší, pokud si předem rozmyslíte, kolik vody do hrnce dáte, abyste ho během procesu nemuseli otevírat. Knedlík může klesnout a už se nezvedne. Knedlík v žádném případě nesmí ve vodě stát, ani se jí nijak dotýkat.

Abyste předešli nepříjemným situacím, doporučujeme nalít dostatek vody a po přivedení do varu ztište plyn. Voda se odpaří pomaleji a Vám nebude hrozit, že Vám začne přetékat hrnec, neboť po jeho nuceném otevření Vám knedlík splaskne.

Pokud necháte knedlík před pařením vydkynout v téměř zavřeném pařícím hrnci, bude nádherná a nadýchaná. Aby Vám takový i zůstal, po paření ho uložte na dřevěnou desku a propíchejte ho párátkem nebo špejlí. Unikne přebytečná pára a knedlík nesplaskne, ale zůstane krásně nafouknutý. Po vychladnutí knedlík potřeme olejem, aby neoschl a můžeme podávat.

Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při přípravě!